Concert Riko Fukuda in theaterzaal Kulturhus Ruurlo


RUURLO – Op 30 oktober 2022 speelt de bekende pianiste Riko Fukuda werken van Dussek en Beethoven op een historische vleugel, gebouwd door John Broadwood in 1807. Het concert vindt plaats in de theaterzaal van het Kulturhus te Ruurlo en begint om 15 uur.

Geschiedenisles op een historische vleugel
Riko Fukuda, de gerenommeerde Japanse pianiste, expert in het bespelen van historische piano’s, neemt ons op 30 oktober mee terug in de tijd. De pianiste speelt namelijk werken die tijdgenoten Beethoven en Dussek componeerden tussen 1806 en 1809. Napoleon en Beethoven waren ook tijdgenoten. Eerst bewonderde Beethoven de staatsman, maar nadat Napoleon zichzelf tot keizer had uitgeroepen was hij helemaal klaar met hem. Maar tot die tijd werden Beethoven en zijn collega Jan Ladislas Dussek door hem geïnspireerd. Beethoven was aanvankelijk een aanhanger van de Franse Revolutie: liberté, égalité, fraternité. Gelijkheid voor alle burgers voor de wet, afschaffing van de feodale privileges, scheiding van kerk en staat. Napoleon wilde deze beginselen – desnoods met geweld – over heel Europa verspreiden. Maar de macht smaakte te goed: in 1804 riep Napoleon zichzelf tot keizer uit. Met Beethovens bewondering was het toen gedaan.

Muziek als kroniek van de geschiedenis
In april 1809 verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Frankrijk. Napoleons Grande Armée was echter oppermachtig. In mei werd Beethovens woonplaats Wenen ingenomen. De Habsburgse keizerlijke familie was al op de vlucht geslagen met Beethovens leerling, aartshertog Rudolph von Habsburg, de zoon van de keizer. Onder de indruk van deze dramatische omstandigheden schreef Beethoven zijn op. 81a ‘les Adieux’; hij droeg het werk op aan de aartshertog. Jan Ladislas Dussek werd in 1760 geboren in Bohemen (nu Tsjechië), maar hij was bijna overal in Europa actief als hofmusicus en pianovirtuoos. Uiteindelijk trad hij in 1803 in dienst van de Pruisische prins Louis Ferdinand. Aan de vooravond van de slag bij Jena, op 10 oktober 1806, sneuvelde de prins bij Saalfeld. Dussek was geschokt en componeerde als reactie zijn ‘Elégie sur la mort du prince Louis Ferdinand’. Zonder dienstverband keerde hij in 1807 terug naar Parijs – waar hij van 1786 tot 1789 muziekleraar was geweest van Marie Antoinette. Hij trad in dienst van Talleyrand, de minister van buitenlandse zaken van Napoleon. Als dank voor deze aanstelling componeerde hij de Sonate op. 70 ‘Le retour à Paris’.

Riko Fukuda
Geboren in Tokyo, studeerde hobo aan het Toho-Gakuën Conservatorium. Vanaf haar derde jaar kreeg ze pianoles. In 1989 ontving Riko een Nederlandse beurs om historische uitvoeringspraktijk op fortepiano’s te studeren bij Stanley Hoogland aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Inmiddels heeft ze naam gemaakt als solist en kamermuziekspeler. Door de samenwerking met haar man Edwin Beunk, verzamelaar en restaurateur van historische piano’s, is ze constant in de gelegenheid om op verscheidene fortepiano’s uit de 19e eeuw te spelen en inmiddels is ze een autoriteit op dit gebied.

NIEUW: Inleidingen
Voorafgaand aan het concert vertelt Willem Boelhouwer over de roerige tijden die de overgang vormden tussen classicisme en romantiek. Daarna licht de bekende pianorestaurateur Edwin Beunk de verschillen in klank en constructie toe tussen de vleugel uit de vroege 19e eeuw die Riko zal bespelen, en moderne instrumenten. Beide inleidingen zijn gratis. De eerste begint om 14.00 u
Toegangskaarten: à € 21,50 kunnen worden besteld via www.kunstkringruurlo.nl of aan de kassa. Jeugd t/m 18 jaar heeft gratis toegang.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven