Gemeente Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk weigeren richtlijn Rijksoverheid te volgen energietoeslag


BERKELLAND – Regelmatig onderzoekt Stefanie Kruizinga maatschappelijke onderwerpen. Deze keer onderzoekt ze de regels betreft de energietoeslag. De verschillen tussen het Rijk en de Gemeenten zijn niet zonder consequenties.

Energietoeslag

Iedereen kent wel iemand die op een paar tientje de energietoeslag misloopt. In eerste instantie denk je; “Ah, dat is zuur.” Maar op het moment dat je er na het zoveelste verhaal achter komt dat de regels per gemeente verschillen, wordt het verhaal wel heel erg bijzonder. Mijn verbazing werd gewekt toen een kennis mij haar afwijzingsbrief toestuurde en daarnaast een printscreen van de richtlijnen van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid meldt: ‘U vraagt de energietoeslag van ongeveer € 1.300 aan bij uw gemeente. U kunt de energietoeslag aanvragen als u minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Mijn kennis verteld mij dat ook haar tweede aanvraag is afgewezen terwijl haar inkomen 1301,21 euro is. Binnen de gestelde richtlijnen van de Rijksoverheid dus. Je zou denken dat deze alleenstaande hardwerkende moeder met terugwerkende kracht de energietoeslag zou ontvangen. Niets is minder waar. Onderaan de brief lees ik een telefoonnummer van een medewerker die eventuele vragen kan beantwoorden. Aangezien bij mijn kennis de emotie te hoog is en zij op haar werk zit besluiten we dat ik er de volgende ochtend naar toe bel omdat deze beste man alleen van 9 tot 11 uur te bereiken is. (Waarom is dit nummer niet bereikbaar buiten werktijden?)

De gemeente bepaalt
De man weet mij te vertellen dat de richtlijnen van de Rijksoverheid niet leidend zijn en dat elke gemeente zijn eigen regels mag hanteren. Ik geef aan dit erg bijzonder te vinden waarop ik vermoed dat de man zijn schouders ophaalt. Nonchalant zegt hij: “Je kan altijd nog bezwaar indienen.” Ik beloof hem dat dat precies is wat we gaan doen. We wensen elkaar nog een prettige dag toe.

Afwijkende voorwaarden Fijnder
Ik besluit de site van Fijnder op te zoeken en daar lees ik het volgende: Je hebt recht op de energietoeslag als je op het moment van aanvragen:

 • 21 jaar of ouder bent;
 • in de gemeente Berkelland, Oost Gelre of Winterswijk woont; en een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning hebt;
 • een laag inkomen hebt. Je netto inkomen mag niet hoger zijn dan onderstaande bedragen.
 • 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd

 

Alleenstaande/alleenstaande ouder
1.256,08

Gehuwd/Samenwonend
1.794,40

Los van het feit dat ik het bijzonder vind dat er voor een alleenstaande ouder hetzelfde bedrag wordt gehanteerd als een alleenstaande zie ik dat Fijnder, en dus eerder genoemde gemeenten, er voor kiezen om 53.97 euro onder de richtlijn te zitten.

Bonus is geen inkomen
Ook is er bij mijn kennis de ontvangen bonus meegerekend als inkomen terwijl er op internet te lezen is dat: Bij de energietoeslag gaat het om uw netto inkomen -en als u samenwoont met een partner: de beide inkomens bij elkaar opgeteld- in een maand in 2022. Ook wordt Loonheffingskorting niet als inkomen gezien. In een eerdere afwijzing werd een wisselend maandinkomen als argument gebruikt terwijl het gemiddelde van deze maanden onder de landelijk gestelde norm uit kwam. Op de site van Fijnder staat: Hoe wordt er omgaan met wisselende maandinkomsten? Er wordt gekeken naar het gemiddelde maandinkomen van de maand van aanvragen en de twee maanden daarvoor.

Theorie & praktijk
Veel verschil tussen de theorie en de praktijk dus. Opnieuw veel (goed bedoelde) regeltjes en vangnetten vanachter dat welbekende lelijke Ikea bureautje bedacht maar blijkbaar in de praktijk niet tot lastig uitvoerbaar. Gemeenten bepalen of je in aanmerking komt voor energietoeslag. Dit is natuurlijk absurd. Want de landelijke overheid heeft een richtlijn gegeven. Waarom wordt deze richtlijn doelbewust genegeerd en dus niet gehanteerd?

Bezwaarschrift
Zeker als je op de site van Gemeente Berkelland kan lezen: ” Huishoudens met een laag inkomen kunnen door de stijgende energieprijzen een eenmalige energietoeslag van de gemeente krijgen. Door de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie komen inwoners met een laag inkomen in de knel. ” Dus waar gemeente Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk erkennen dat veel huishoudens in de knel komen, wat een tereechte constatereing is, weigeren ze de richtlijnen van de Rijksoverheid te volgen. Mijn kennis loopt nu 1300 levensbelangrijke euro’s mis. En ik weet dat ze niet de enige is. Ze loopt deze 1300 euro mis door een verschil van 53,97 euro die de gemeente weigert toe te voegen zodat ze op de norm van de landelijke overheid komen te zitten. Een absolute schande. Zij gaat bezwaar indienen. Ik roep iedereen op dat ook te doen wanneer blijkt dat u ook binnen de gestelde landelijke richtlijnen valt.

 

Aanvulling Energietoeslag artikel

Er wordt achter de schermen druk gereageerd op mijn artikel over de energietoeslag.
Dat het verschil tussen de landelijk richtlijnen en de gemeente zit in het exclusief en inclusief vakantiegeld.

Er wordt gesteld dat de 1310,05 euro van het Rijk inclusief vakantiegeld is.
En de 1256,08 euro van Fijnder exclusief vakantiegeld is.

Dan houdt ik voor het gemak het verhaal van mijn kennis aan.
Een rekensommetje:

E1350,- euro elke maand op haar rekening incl vakantiegeld + inclusief thuiswerk toeslag.

Als we die toeslagen eraf halen (ongeveer zo’n 133 euro) dan houdt ze E1217,- per maand netto over.

Binnen welke richtlijn valt ze dan niet? Toch ontvangt zij geen energie toeslag. Wie kan mij/ haar dit uitleggen?

Daarnaast is de regelgeving erg onduidelijk en weten verschillende medewerkers niet hoe het nu daadwerkelijk zit.
Een eenduidend antwoord zou daarom iedereen erg helpen.
Hopelijk kan dit ook op de sites van alle betrokken partijen waar nodig aangepast worden.

Door Stefanie Kruizinga

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Gemeente Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk weigeren richtlijn Rijksoverheid te volgen energietoeslag”

 1. Willem redeker

  Ik kom ook niet in aanmerking zit 25 euro te hoog bij de norm van de gemeente Berkelland heb al bezwaar gemaakt ik bed ook nog Asma en suikerziekte en hen voor snachts een aperaat voor me slaap amnu

 2. In dit artikel wordt gesteld dat Fijnder en de gemeente Berkelland andere normen hanteren dan de Rijksoverheid. Dit is ONJUIST.

  De normen die gepubliceerd staan op de website van Fijnder zijn exclusief vakantietoeslag. De Rijksoverheid vermeldt op haar website de norm inclusief vakantietoeslag. Daarmee kan de indruk worden gewekt dat Fijnder een lagere norm hanteert. In de praktijk is dat niet zo. Bij de aanvraag voor energietoeslag wordt naar het inkomen zonder vakantietoeslag gekeken. Dit betekent dat inwoners niet worden benadeeld.

  Hebt u problemen door de energiecrisis en wilt u hulp, neem dan contact op met het team Voormekaar 0545-250 300.

  Burgemeester en wethouders van Berkelland

 3. Mijn inkomen is €1153,00 (alleenstaande ouder). Ik dacht aanspraak te kunnen maken op de energietoeslag. Bij het aanvragen moest ik ook de kinderallimentatie opgeven (€150,00). Opgeteld is dat €1302,93. Net boven de gestelde norm van Finder. Ik vind het wel vreemd dat kinderallimentatie erbij wordt opgeteld, dat bedrag is toch bedoeld voor kleding, voedsel, sport, opleiding e.d. voor mijn kind.

 4. Fijnder gebeld en volgens die lui is het bedrag 1.396 euro p.m., maar wat mij interesseert is of deze ‘voormekaarteams’ wel capabel zijn om deze problematiek op telossen. Probeer daar maar eens achter te komen stefanie, want B&W verschuilt zich achter deze WMO(wet maatschappelijke ontwrichting)-organisatie, succes.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven