Innovatie, inspiratie en inzicht tijdens Gelderse klimaatfietstocht op 4 november


BERKELLAND – Op vrijdag 4 november organiseert Cycling 4 Climate een klimaatfietstocht in de provincie Gelderland. Al fietsend door de fietsvriendelijke provincie kan men zich laten inspireren door organisaties die een concrete bijdrage leveren aan een beter klimaat. Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland wordt om 10.00 het startschot bij het Huis der Provincie in Arnhem gegeven. Alle provincies ondersteunen de klimaatfietstochten.

De provincie verzorgt een gratis kop koffie voor de fietsers. Na de officiële aftrap scheiden de wegen. Want voor twee doelgroepen, te weten racefietsers en recreatieve fietsers, is er een gratis tocht uitgestippeld. Op de website cycling4climate.nl/12-provincies/ kunnen racefietsers een GPX-bestand downloaden voor een tocht van circa 90 km. Voor recreatieve fietsers is er een prachtige fietstocht uitgestippeld van zo’n 60 km aan de hand van fietsknooppunten, die op de website te vinden is.

Kleefsewaard/stichting e-laad en Elestor
Alle fietsers worden persoonlijk te woord gestaan bij vier inspirerende organisaties. Te beginnen in Arnhem. Op industriepark Kleefsewaard, uitgeroepen tot het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland, is er bij stichting e-laad het eerste pauzemoment. Dit kennis- en innovatiecentrum richt zich op het realiseren van een slimme oplaadinfrastructuur voor elektrische auto’s en bussen. De deelnemers worden rondgeleid door het recent geopende testcentrum waar laadpalen en stekkers op diverse vermogens getest worden voordat ze op de markt worden toegelaten. Op hetzelfde bedrijventerrein is Elestor gehuisvest. Dit jonge maar ambitieuze bedrijf ontwikkelt innovatieve batterijen die een belangrijke bijdrage gaan leveren in het nieuwe energiesysteem dat draait op duurzame energiebronnen.

Nijmegen/Velocity
Vervolgens is het even doortrappen richting Nijmegen. Als de Waalbrug eenmaal is overgestoken, worden de fietsers van harte welkom geheten bij de Nijmeegse fietskoerier Velocity. Al 20 jaar bezorgt Velocity volledig emissieloos pakketten in Nijmegen en is inmiddels uitgegroeid tot een team van 65 personen. Nijmegen heeft als doel om de binnenstad in 2025 emissievrij te laten zijn: iets waar Velocity graag een bijdrage aan levert. Vervolgens staat de circulaire hotspot Emmerik op het programma. Sinds 2020 werken regionale ondernemers samen aan de realisatie van een lokale circulaire economie. Vooralsnog tijdelijk vanuit een gebouw bestaande uit zeecontainers.

Wageningen/WUR
De racefietsers maken nog een extra lus richting de universiteit en onderzoekscentrum in Wageningen. De WUR is voor de 5de keer uitgeroepen tot duurzaamste universiteit en doet onder andere onderzoek een duurzaam en circulair voedselsysteem en klimaatbestendige gewassen.

Arnhem/TenneT
Eenmaal terug in Arnhem is TenneT het sluitstuk voor de racefietsers. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het hoogspanningsnetwerk in Nederland en delen van Duitsland en beheert 24.500 kilometer hoogspanningsleidingen. Met enorme toename van elektriciteitsproductie op zee ligt er een belangrijke taak voor deze landelijke netbeheerder om deze energie veilig en betrouwbaar naar het land te brengen. Op het hoofdkantoor in Arnhem leggen ze uit hoe ze dit aanpakken.

Over Cycling 4 Climate
Cycling 4 Climate organiseert fietsevenementen met als doel bewustwording rond de klimaatcrisis te vergroten en mensen op een leuke manier in beweging te brengen.. De aarde warmt op, het water stijgt en de biodiversiteit daalt. Dit is niets nieuws, en toch vragen we ons vaak af wat we daar eigenlijk aan kunnen doen. Waar begin je? Bij duurzame doeners die al elke dag bezig zijn om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Cycling 4 Climate bezoekt deze helden al fietsend. Dat gebeurt al sinds begin dit jaar in elke provincie. Door het organiseren van inspirerende fietstochten met mooie praktijkvoorbeelden van hoe het nu al groener, duurzamer en klimaatvriendelijker kan. Provincie Gelderland ondersteunt dit initiatief.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven