Lezing Heerlijkheid Borculo in bibliotheek


BORCULO – Op zaterdagochtend 29 oktober 2022, tijdens de Maand van de Geschiedenis, organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in de Bibliotheek Borculo een lezing over de historie van de Heerlijkheid Borculo. De lezing wordt verzorgd door Peter Nieuwenhuis. Aanmelden kan via www.oostachterhoek.nl/heerlijkheid.

Heerlijkheid Borculo
De Heerlijkheid Borculo was een hoge heerlijkheid in het noordoosten in het graafschap Zutphen. Het gebied besloeg ongeveer de oppervlakte van de huidige gemeente Berkelland zonder Ruurlo, en tot 1616 eveneens het gebied van de voormalige gemeente, de toenmalige heerlijkheid Lichtenvoorde. Vanaf 1360 tot 1616 waren Borculo en Lichtenvoorde eenherig, wat inhield dat beide heerlijkheden onder dezelfde heer vielen. Het Kasteel Borculo heeft iets ten oosten van het oude stadje Borculo gestaan. De stad Borculo behoorde tot 1509 tot het kerspel Geesteren, het kasteel tot het kerspel Eibergen. Een soortgelijke situatie deed zich voor in Bredevoort. Het grote kasteel, dat eerst omstreeks 1640 die vorm kreeg, werd ca. 1760-1764 gesloopt om plaats te maken voor een kleiner L-vormig gebouw. Dit kleinere kasteel werd in 1870 gesloopt, op de kelders na, die nu nog onder ‘het Hof’ zichtbaar zijn.

Peter Nieuwenhuis
De lezing ‘Heerlijkheid Borculo’ wordt verzorgd door Peter Nieuwenhuis. Peter is schrijver van het boek ‘Van Burclo tot Borculo’ en voorzitter van de Historische Vereniging Borculo. Op een boeiende en informatieve wijze weet hij het verhaal van Borculo, toegelicht met mooie beelden, te vertellen.

Deelname
Aanmelden voor de lezing kan via www.oostachterhoek.nl/heerlijkheid, maar ook in de vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. De deelnamekosten zijn: €2,50 voor leden en €5,00 voor niet-leden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. De lezing wordt gegeven in de Bibliotheek Borculo, Hoflaan 5.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven