Waarom is een dip switch zo bijzonder?


BERKELLAND – Leuk om te lezen: wat is de functie van een dip switch en hoe stel je deze in! En waar kun je een dip switch kopen?
Wanneer je wel eens een elektrisch apparaat open geschroefd hebt, ben je er misschien wel eens een tegen gekomen. Een dip switch. Van dit grappige, kleine kastje met allemaal schakelaars kun je je afvragen hoe dit werkt. Wat anders is dan veel mensen verwachten, is dat van een dip switch niet iedere schakelaar iets doet, maar dat alle schakelaars samen een soort code vormen. Hoe werkt een dip switch? Je leest het in dit artikel.

Functie dip switch
Een dip switch kan gezien worden als de voorloper van de computertaal. Gezamenlijk vormen de schakelaars namelijk een instelling, zoals je ook een instelling in een computer kunt instellen. Het interessante is dat dit bij een dip switch nog fysiek gebeurt. Van een oud arcadespel of in moderne licht- en geluidsapparatuur; je komt een dip switch regelmatig tegen. In sommige gevallen zit de dip switch ingebouwd en wordt deze eenmalig door de fabrikant ingesteld of door de eigenaar van bijvoorbeeld een arcadehal. In andere gevallen, zoals bijvoorbeeld bij externe flitsers voor fotografie, stelt de gebruiker de dip switch in. Hiermee kan bijvoorbeeld een kanaal aangeduid worden waar de remote van de flitser op ingesteld staat.

Eén getal aangeven met verschillende schakelaars
Als je bijvoorbeeld op deze pagina https://www.tme.eu/nl/katalog/dip-switch-schakelaars_100058/ kijkt voor een dip switch, zie je dat er meerdere soorten zijn. Sommige zijn rond en andere zijn vierkant. Ook zijn ze er met een aantal schakelaars of met heel veel. Hoe meer schakelaars, hoe langer het nummer is dat kan worden gevormd. Bij de aanduiding hoe een dip switch moet staan, kan dit met 1 en 0 weergegeven worden. Bijvoorbeeld 1001 betekent de eerste en laatste schakelaar uit en de twee tussenliggende schakelaars aan. Ook kan een nummer opgegeven worden, zoals kanaalnummer. Om dan te berekenen welke schakelaars aan staan, begin je met het hoogste getal en reken je terug tot 0.

DMX dip switch instellen
DMX dip switches hebben nummers die als volgt werken: 1 = 1, 2 = 2, 3 = 4, 4 = 8, 5 = 16, 6 = 32, 7 = 64, 8 = 128, 9 = 256. Het eerste nummer geeft de positie van de schakelaar aan op de dip switch en de tweede het getal waar deze schakelaar voor staat. Als je bijvoorbeeld kanaal 385 wilt aangeven, zet je schakelaar 9, 8 en 1 op aan en laat je de rest uit. Wil je meer weten? Neem dan eens contact op met tme.eu, een specialistische webshop in elektronische componenten.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven