Wilma Fels uit Eibergen zoekt donor


EIBERGEN – Wilma Fels, (46) moeder van twee, lijdt aan de aangeboren nierziekte nierfibrose. Deze chronische nierziekte leidt tot nierfalen. Momenteel is Wilma’s nierfunctie niet meer dan 9%. Omdat er een beangstigend tekort aan donoren is plaatst Fels op 22 maart op Facebook een persoonlijke hulpkreet waarin ze vraagt of iemand bereid is om een nier te doneren. “Zou je mij een nier willen geven? Of hoe vraag je dat aan iemand, want het is nogal iets om te vragen.” Begint ze haar bericht. Het bericht wordt 252 keer gedeeld en vijf mensen zijn bereid een nier te doneren. Drie worden er uiteindelijk onderzocht maar helaas blijkt geen enkele een match te zijn. Weer terug bij af doet Wilma opnieuw een oproep.

Kwaliteit van het leven
Doordat haar nieren niet goed werken, vergiftigt haar lichaam.Waar ze vroeger super sportief en actief was is ze nu vooral alles overheersend moe. Haar hele lichaam jeukt en ze heeft vaak last van pijnlijke spierkrampen. Haar lichaam is gevoelig geworden voor ontstekingen en hierdoor is ze genoodzaakt naast het aanpassen van haar voeding ook veel medicatie te gebruiken. Met haar werk in het onderwijs is ze ook gestopt. “Het hele leven staat nu in het teken van de nierziekte. Om de 2,5 maand heb ik een operatie en heb ik meerdere controles.” Aldus Fels. Toch is ze ondanks deze ziekte positief ingesteld en probeert ze zich per dag te richten op de leuke dingen.

Informeren
Naast het feit dat Wilma op zoek is naar een levende donor wil ze ook graag mensen informeren over nierziektes en over het donorschap. Helaas bestaan hier nog een hoop misverstanden over. “Mensen denken vaak dat het heel makkelijk is om op een wachtlijst te komen voor een donor. Maar niets is minder waar. Als ik al op die lijst zou komen dan zou ik minimaal nog 3,5 jaar moeten wachten.” Vertelt Fels. “Daarnaast kom je pas op de wachtlijst wanneer je dialyse krijgt. En dat probeer ik zo lang mogelijk te vermijden.”

Perspectief
Mocht er onverhoopt geen match gevonden worden is het perspectief dat Wilma op een wachtlijst komt te staan. In de tussentijd zou ze 3 keer week 4 uur lang een dialyse krijgen. Over een dialyse mag niet te licht gedacht worden. Deze procedure is loodzwaar voor het lichaam en tijdrovend. Haar, maar ook de toekomst van haar gezin zou alsnog erg onzeker zijn en volledig in het teken van de ziekte staan.

Cijfers
In september 2022 stonden er 910 mensen op de wachtlijst voor een nierdonor. In Nederland zijn er ongeveer 6.200 mensen afhankelijk van dialyse. Elk jaar komen er ongeveer 2.000 patiënten met nierfalen bij. Jaarlijks overlijdt gemiddeld 1 op de 6 dialysepatiënten. Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar. In augustus dit jaar hebben maar 24 mensen na hun overlijden hun nier gedoneerd.

Donor
Wie kan Wilma helpen? Ben jij ouder dan 18 jaar zijn en jonger dan 70 jaar. Heb jij bloedgroep A of O en beschik jij over een goede gezondheid? Ben je bereid verschillende onderzoeken in het ziekenhuis te doen? Dan is Wilma Fels opzoek naar jou. Vrouwen die in de toekomst een kinderwens hebben, of mensen met diabetes kunnen helaas niet helpen. De selectieprocedure is streng, maar uiteindelijk red je er een leven mee. Het is geen populair onderwerp en zeker niet een die je gezellig bespreekbaar maakt tijdens de vrijdagmiddagborrel. Maar gezien de cijfers is het een onderwerp dat vaker besproken moet worden.

Wil je meer informatie of wil je kijken of je Wilma kan helpen? Dan mag je mailen naar [email protected]

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Wilma Fels uit Eibergen zoekt donor”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven