Rijke oogst in de Dorpskerk Ruurlo


RUURLO – Vorige week lazen we in deze krant, dat de diaconie van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem op een rijke oogst hoopte tijdens de voedselinzameling voor de Voedselbank ter gelegenheid van Dankdag. Die hoop werd werkelijkheid dankzij veel royale gevers. De Protestantse Gemeente vierde op zondag 6 november Dankdag met een feestelijke Oogstdienst. Op zaterdagmorgen 5 november en op zondagmorgen werd een voedselinzameling voor de Voedselbank gehouden. Het werd een rijke oogst met 26 grote dozen met veel etenswaren en verder ook de nodige andere producten waar gezinnen met weinig inkomen altijd behoefte aan hebben. Daarnaast werd ook nog een mooi bedrag aan giften ontvangen. De diaconie dankt alle gulle gevers en draagt alles over aan de Voedselbank.

Kruiwagen
In de kerkdienst op zondagmorgen kwam de oogst terug in een creatief opgemaakte verzameling groeten en fruit in een oude kruiwagen midden in het liturgisch centrum. Ds. Anneke de Hoop leidde de dienst en stond uitvoerig stil bij de vraag of er eigenlijk wel ruimte is voor dank in een tijd waarin zoveel onheil op ons afkomt, zoals de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de droogte en honger in de Hoorn van Afrika en de watersnood in veel andere landen. Ondanks alles blijkt er toch voor ons in Ruurlo en Barchem nog veel om dankbaar voor te zijn. Ook de wijze waarop inwoners van onze dorpen hun betrokkenheid laten zien bij wie te lijden hebben onder armoede en aangewezen zijn op de Voedselbank, stemt tot dankbaarheid. De dominee wisselde haar overdenking af met een paar video’s. Boerin Gerrie te Winkel en wethouder Arjen van Gijssel werd in die videofilms gevraagd wat hen tot dankbaarheid stemt. Zij reageerden op de tekst van lied 719 uit het Liedboek van de Kerken: ‘Loof God voor de vruchten van boomgaard en land’. Overigens staan er in dat liedboek nog veel meer liederen die gaan over een rijke oogst en over dankbaarheid. Die liederen werden dan ook uitbundig gezongen tijdens de kerkdienst.

Dankbaar
De boodschap was duidelijk. Ondanks alles wat ons zorgen baart, is er nog steeds veel om dankbaar voor te zijn. Die dankbaarheid werd niet alleen tastbaar in wat er binnenkwam voor de Voedselbank aan producten, maar kwam ook tot uiting in de opbrengst van de collecte tijdens de kerkdienst. Het mooie bedrag van 473 Euro kan worden overgemaakt naar de Voedselbank Oost-Achterhoek.

Wie de Oogstdienst heeft gemist of nog een keer wil beleven, kan dat deze week nog doen via kerkdienstgemist.nl. Klik op Ruurlo en Dorpskerk.

Foto: Een rijke oogst werd zichtbaar gemaakt in de vorm van een kruiwagen met groente en fruit die tijdens de kerkdienst midden in het liturgisch centrum stond.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven