Streetart fleurt fietstunnel in Eibergen op

EIBERGEN – Nahdie kwam met het idee. De fietstunnel in Eibergen kon wel wat kleur gebruiken. Uiteindelijk ontving Culturije van gemeente Berkelland de opdracht en zo kwamen de kunstenaressen Kim Froeling (Statement Walls) en Natasja Scharenborg (VanTastisch ontwerp & Concept) in beeld. Stefanie Kruizinga gaat met één van de artiesten in gesprek, namelijk Natasja Scharenborg.

Bijen Thema
‘Nahdie was duidelijk in wat ze wilde, de tunnel moest toegankelijker, vriendelijker worden. Daarnaast wordt de tunnel een onderdeel van een nieuwe wandelroute in Eibergen dat een bijen thema heeft. Het verbindt het centrum van Eibergen met het SPortpark de Bijenkamp en Kruidenhof te Mallum. Met die informatie zijn we aan de slag gegaan. En zie hier het resultaat!’

Het ziet er prachtig uit. Wat is jouw achtergrond?
‘Ik heb aan de kunstacademie Minerva in Groningen gestudeerd. Ik richt mij op street art. Dat is een kunst op zich. Zo ben ik projectleider van ‘Streetart Oost Gelre. Ik ben vanaf 2015 projectleider van alle muurschilderingen in Lichtenvoorde. In Groenlo zijn er nu ook twee grote te vinden. Naast mijn opdrachten in de creatieve sector ben ik projectleider en schilder ik zelf ook graag muren. .’ Onlangs heb ik samen met Meike Prollius van ‘Achterhoek Toerisme’ een gratis routeboekje samengesteld langs alle kleurrijke muren van Lichtenvoorde. Komende zondag (6 nov om 15.00 uur in Lichtenvoorde) wordt bijvoorbeeld de prachtige gigantische bibliotheekkast schildering officieel geopend.’  

Nog even terug naar de fietstunnel in Eibergen..
‘Ja we ik heb hier samen met Kim Froeling aan mogen werken. We hebben echt alle tips en wensen van Nahdie erin proberen te verwerken. De bloemen en de bijen. Ook hebben we gebruik gemaakt van vrolijke en heldere kleuren.  Kim en ik hebben eerder samengewerkt. Zo hebben we samen aan het project bij Sociaal Cultureel Centrum Den Diek mogen werken. Ook een prachtig project was dat. Ik ben ontzettend blij dat Eibergen dit project heeft opgepakt en streetart heeft gebruikt om Eibergen net weer even wat mooier te maken. Ik hoop dat iedereen er van geniet, want dat is uiteindelijk het doel.

De geschiedenis van street art.(Note- redactie)
De wereld is één grote speelplaats! Voor een museum moet je betalen en vaak zit alles achter het glas en mag of kan je daarnaast niets aanraken. Hoe anders is bij street art waar de straat het canvas is. In Berkelland/ Lochem kennen we bijna allemaal de prachtige schildering op de Silo in Lochem (Verbonden – Telmo Miel (Onderdeel van Silo Art Tour Achterhoek). Maar je ziet soms ook heel wat kleinere kunstwerken op lantaarnpalen, elektriciteitskastjes, regenpijp en stukken muur. Graffiti is in New York in de jaren 60 ontstaan. Het startte met publieke handtekeningen waarbij tieners hun naam en straatnummer achterlieten in treinstellen. In de jaren ’80 worden kunstenaar van de straat zich bewust dat ze onderdeel zijn geworden van een kunststroming, namelijk ‘Street Art’. Critici zijn het hier niet mee eens en zetten deze kunstvorm weg als vandalisme. Toch groeit deze kunstvorm steeds verder uit en mag je het gerust zeer invloedrijk noemen binnen de kunststromingen in New York, Parijs, Los Angeles, Berlijn, Tokyo en Amsterdam. Wellicht dat je hem kent, Banksy. Hij is inmiddels met zijn vaak politiek kritische schilderingen uitgegroeid tot het boegbeeld van street art van over de hele wereld.

Door Stefanie Kruizinga

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Streetart fleurt fietstunnel in Eibergen op”

  1. Ziet er idd fleurig uit maar ik kan niet zeggen dat ik het mooi vindt .
    Het lijkt meer een behangetje op een meisjes kamer .
    Iedereen heeft een andere smaak maar goed ook .

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven