DUO2: twee pianisten en twee violisten bij Podium Eibergen

Door Redactie op 08-12-2022


EIBERGEN – Twee pianisten en twee violisten, met werken voor twee violen, quatre-mains, viool en piano of zelfs twee violen en vier handen: op zondagmiddag 18 december staan Pianoduo Amacord en vioolduo Brackman-LeCoultre gezamenlijk als DUO2 op het podium in de concertserie van Podium Eibergen.

Eerder
De vier leden van DUO2 waren al eerder bij Podium Eibergen te horen. Violist Tim Brackman is artistiek leider van Podium Eibergen, en organiseerde in die hoedanigheid onder andere al meerdere concertseries en het Kamermuziekfestival Eibergen, waarvan de eerste editie dit jaar plaatsvond. Bij dit vierdaagse festival was naast Tim ook (alt)violiste Floor Le Coultre bij menig concert te horen. Pianoduo Amacord, ofwel de pianisten Maarten den Hengst en Ivana Alkovic, verzorgde in februari 2020 een enthousiast ontvangen concert voor vier handen op twee vleugels.

“We hebben voor 18 december een programma samengesteld waarin alle mogelijke combinaties van onze instrumenten voorkomen. Het contrast tussen de verschillende instrumenten, stijlperiodes en karakters van de stukken staat daarbij centraal”, vertelt Floor Le Coultre. “We beginnen met viool- en pianoduo’s van Bach en Hindemith, vervolgens komt er steeds een andere speler bij, met als hoogtepunt de compositie ‘Rest assured’ van Diego Soifer: in dit speciaal voor ons gecomponeerde stuk staan we met ons vieren op het podium. Daarna bouwen we weer af en eindigen we met viool- en pianoduo’s van Hindemith en Bach. De tweede helft is zo als het ware gespiegeld ten opzichte van de eerste helft.”

Opbouw
“Voor de opbouw van het programma kwamen we eigenlijk al snel uit op het thema contrasten”, vervolgt Le Coultre. “Tim en ik spelen op onze duo-concerten vaak de combinatie Hindemith-Bach. Beiden zijn polyfone componisten, maar ze contrasteren door hun 18e- en 20e-eeuwse benadering daarvan. Maarten en Iva hadden ook quatre-mains-stukken van Bach en Hindemith op hun repertoire, dus konden we daarop verder borduren.”

Uitersten
In de duo’s voor viool en piano hebben ze de uitersten gevonden in Arvo Pärts ‘Spiegel im Spiegel’ (ook een toepasselijke titel, trouwens), een heel traag en introvert stuk, gevolgd door vrolijke dansen van Stravinsky in de eerste helft van het programma. “In de tweede helft staat daartegenover het uiterst snelle en virtuoze ‘Perpetuum mobile’ van Novácek, gevolgd door een dromerig-zangerige Prokofjev. Om in deze piano-vioolduo’s de contrasten nog groter te maken, spelen we ze met alle vier de mogelijke combinaties: Maarten-Floor, Maarten-Tim, Iva-Floor en Iva-Tim.” “Voor viool-pianoduo’s hadden we genoeg repertoire om uit te kiezen,” vindt Le Coultre, “maar voor geschikte, mooi contrasterende stukken voor twee violen en piano hebben we gezamenlijk research gedaan. Zo kwamen we uit op Milhaud en Martinu. Martinu is ritmisch en strak, volks van karakter, Milhaud is juist lyrisch, zangerig Frans.”

Levendig
Het programma is heel levendig en afwisselend, met korte stukken en spelers die elkaar in rap tempo opvolgen. “Om de spanningsboog niet te verbreken, hebben we geen pauze in het programma. Maar na afloop nodigen we iedereen graag uit voor een vragenuurtje en een drankje en een hapje!” Het concert vindt plaats op zondagmiddag 18 december om 14.30 uur in de Brackman Boerderij in Eibergen. Voor meer informatie over het programma en tickets kan men terecht op de website van Podium Eibergen.

Foto: Martina Zuzana Šimkovicová en Petra Katanic

 

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Een nieuwe Quali-tijd wandeling met verrassing rondom Neede
NEEDE - Zoekt u ook weleens naar een klein cadeautje, b.v. Valentijnsdag, voor iemand die eigenlijk alles al heeft? Bij de VVV Neede kennen ze da......
Lees verder »

Extra avond Brooksfeest in Ruurlo
RUURLO – Het Brooksfeest, georganiseerd door de Ruurlose Buurtvereniging Het Broek en Omstreken telt dit jaar een extra dag. Het jaarlijks terugkerend......
Lees verder »

Kansarme Poolse kinderen kijken uit naar ontspannende vakantie in Borculo
BORCULO - Pax Kinderhulp Borculo is vol enthousiasme bezig met de voorbereidingen voor de vakantie van kansarme Poolse kinderen, die verblijven in wee......
Lees verder »

Jubileumvoorstellingen Toneelgroep Markvelde
REGIO - Dit jaar wordt door Toneelgroep Markvelde voor de tiende keer een stuk op de planken gebracht. Met slechts één noodgedwongen onderbreking in h......
Lees verder »

Trompettist en Edison winnaar Teus Nobel bij Jazz Eibergen
EIBERGEN-Trompettist en Edison winnaar Teus Nobel speelt donderdag 16 februari met zijn trio bij Jazz Eibergen in Het Muldershuis. Teus Nobel, trompet......
Lees verder »

Nicole Tekent (Koopman) laat u zien hoe een pasteltekening wordt gemaakt in Het Filter op Natuurpark Kronenkamp
NEEDE - Altijd al willen weten hoe een tekening met pastelpotloden wordt gemaakt? Op vrijdagmiddag 10 februari van 14.00 tot 16.00 uur is Nicole ......
Lees verder »

Genomineerden Beste Boek Achterhoek en Liemers bekend
BERKELLAND - Wat is het Beste Boek van Achterhoek en Liemers dat in 2022 is uitgebracht? De vijf genomineerden voor de titel zijn bekend. Het zijn – i......
Lees verder »

Thema-avond over vleermuizen bij De Huve in Eibergen
EIBERGEN - IVN/KNNV Oost-Achterhoek houdt woensdag 8 februari een thema-avond over vleermuizen. Spreker is die avond in De Huve aan de Grotestraat 52 ......
Lees verder »

Bloemschiklessen bij Groei & Bloei Berkelland
BERKELLAND – Begin februari beginnen bij Groei & Bloei Berkelland weer de bloemschiklessen. Men hoeft geen lid te zijn van Groei & Bloei Berke......
Lees verder »

Ester van de Haar nieuwe directeur Cultuur Oost
BERKELLAND - De Raad van Toezicht van Cultuur Oost, de Gelderse adviesorganisatie op het gebied van kunst en cultuur, maakt vandaag bekend dat Ester ......
Lees verder »

Extra voorstellingen Stokkums Toneel
REGIO - Vanwege de aanhoudende vraag naar kaarten, heeft het Stokkums Toneel besloten om een extra voorstelling te geven op: Vrijdag 3 & zate......
Lees verder »

Filmavond in Beltrum
BELTRUM - Op dinsdag 21 maart om 19.30 uur vertoont de Commissie Ontmoeting & Inspiratie de film Lion, in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »