DUO2: twee pianisten en twee violisten bij Podium Eibergen


EIBERGEN – Twee pianisten en twee violisten, met werken voor twee violen, quatre-mains, viool en piano of zelfs twee violen en vier handen: op zondagmiddag 18 december staan Pianoduo Amacord en vioolduo Brackman-LeCoultre gezamenlijk als DUO2 op het podium in de concertserie van Podium Eibergen.

Eerder
De vier leden van DUO2 waren al eerder bij Podium Eibergen te horen. Violist Tim Brackman is artistiek leider van Podium Eibergen, en organiseerde in die hoedanigheid onder andere al meerdere concertseries en het Kamermuziekfestival Eibergen, waarvan de eerste editie dit jaar plaatsvond. Bij dit vierdaagse festival was naast Tim ook (alt)violiste Floor Le Coultre bij menig concert te horen. Pianoduo Amacord, ofwel de pianisten Maarten den Hengst en Ivana Alkovic, verzorgde in februari 2020 een enthousiast ontvangen concert voor vier handen op twee vleugels.

“We hebben voor 18 december een programma samengesteld waarin alle mogelijke combinaties van onze instrumenten voorkomen. Het contrast tussen de verschillende instrumenten, stijlperiodes en karakters van de stukken staat daarbij centraal”, vertelt Floor Le Coultre. “We beginnen met viool- en pianoduo’s van Bach en Hindemith, vervolgens komt er steeds een andere speler bij, met als hoogtepunt de compositie ‘Rest assured’ van Diego Soifer: in dit speciaal voor ons gecomponeerde stuk staan we met ons vieren op het podium. Daarna bouwen we weer af en eindigen we met viool- en pianoduo’s van Hindemith en Bach. De tweede helft is zo als het ware gespiegeld ten opzichte van de eerste helft.”

Opbouw
“Voor de opbouw van het programma kwamen we eigenlijk al snel uit op het thema contrasten”, vervolgt Le Coultre. “Tim en ik spelen op onze duo-concerten vaak de combinatie Hindemith-Bach. Beiden zijn polyfone componisten, maar ze contrasteren door hun 18e- en 20e-eeuwse benadering daarvan. Maarten en Iva hadden ook quatre-mains-stukken van Bach en Hindemith op hun repertoire, dus konden we daarop verder borduren.”

Uitersten
In de duo’s voor viool en piano hebben ze de uitersten gevonden in Arvo Pärts ‘Spiegel im Spiegel’ (ook een toepasselijke titel, trouwens), een heel traag en introvert stuk, gevolgd door vrolijke dansen van Stravinsky in de eerste helft van het programma. “In de tweede helft staat daartegenover het uiterst snelle en virtuoze ‘Perpetuum mobile’ van Novácek, gevolgd door een dromerig-zangerige Prokofjev. Om in deze piano-vioolduo’s de contrasten nog groter te maken, spelen we ze met alle vier de mogelijke combinaties: Maarten-Floor, Maarten-Tim, Iva-Floor en Iva-Tim.” “Voor viool-pianoduo’s hadden we genoeg repertoire om uit te kiezen,” vindt Le Coultre, “maar voor geschikte, mooi contrasterende stukken voor twee violen en piano hebben we gezamenlijk research gedaan. Zo kwamen we uit op Milhaud en Martinu. Martinu is ritmisch en strak, volks van karakter, Milhaud is juist lyrisch, zangerig Frans.”

Levendig
Het programma is heel levendig en afwisselend, met korte stukken en spelers die elkaar in rap tempo opvolgen. “Om de spanningsboog niet te verbreken, hebben we geen pauze in het programma. Maar na afloop nodigen we iedereen graag uit voor een vragenuurtje en een drankje en een hapje!” Het concert vindt plaats op zondagmiddag 18 december om 14.30 uur in de Brackman Boerderij in Eibergen. Voor meer informatie over het programma en tickets kan men terecht op de website van Podium Eibergen.

Foto: Martina Zuzana Šimkovicová en Petra Katanic

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven