Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo


RUURLO – Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmiddels sprake van een traditie. Die traditie werd even onderbroeken door corona, maar is dit jaar weer enthousiast opgepakt door de cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. De cantorij deed een oproep aan gastzangers waaraan enthousiast gehoor werd gegeven. Op 11 december staat er een koor van zo’n 40 zangers die samen een projectkoor vormen.

Engels
De ‘Ceremony of Lessons and Carols’ is geen eeuwenoude Engelse traditie, maar inmiddels wel een heel geliefde traditie. Priester E.W. Benson in Cornwall constateerde al in de 19e eeuw dat er veel Engelsen waren die vooral met Kerst naar de kerk kwamen, maar niet meer veel affiniteit hadden met de eucharistie. Deze priester werd later aartsbisschop van Canterbury en besloot op kerstavond 1880 een andersoortige viering aan te bieden. Dat was de aanzet tot de ‘Ceremony of Lessons and Carols’. Er ging een aantal jaren overheen tot de BBC besloot de viering in het King’s College van Cambridge live uit te zenden. Zo is er toch een traditie ontstaan om – weliswaar in verschillende versies – de ‘ceremony’ uit te voeren en deze uitvoering eerst op radio en daarna ook op televisie rechtstreeks uit te zenden.

Nederlands
Sinds een aantal jaren is er dus ook een uitvoering in de Dorpskerk van Ruurlo. Deze wordt nog niet door de NCRV of NOS live uitgezonden, maar soms moet je even geduld hebben. De ‘Ceremony of Lessons and Carols’ is weliswaar in Engeland ontstaan, maar anders dan de titel doet vermoeden, wordt er in de Dorpskerk in het Nederlands gezongen. De bekende dichter Sytze de Vries maakte veel vertalingen van Engelse hymns en carols. De melodieën zijn overwegend Engels, maar de teksten zijn Nederlands. Dirk Zwart, de dirigent van de cantorij, maakte de muzikale bewerkingen van de teksten, zoals die op 11 december worden uitgevoerd. De aanwezigen worden regelmatig uitgenodigd om enkele verzen mee te zingen. Het koor wordt op het orgel begeleid door Gerard Wesselink. Liederen en lezingen worden afgewisseld. De lezingen worden verzorgd door ds. Anneke de Hoop, de predikante van de protestantse gemeente.

Vrijwillige bijdrage
De kerkdeuren gaan op 11 december om 19.00 uur open. De uitvoering begint om 19.30 uur. Bij eerdere uitvoeringen waren (bijna) alle stoelen in de Dorpskerk bezet. Kom dus op tijd, maar niet vóór 19.00 uur. Het concert duurt tot ongeveer 20.45 uur, er is geen pauze.
Er worden aanzienlijke kosten gemaakt voor deze uitvoering. De entree is weliswaar gratis, maar er wordt wel op een royale vrijwillige bijdrage gerekend.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven