Busverkeer in de Achterhoek deels ontregeld door staking

BERKELLAND – Vanwege een nieuwe staking in het streekvervoer rijden er woensdag en vrijdag maar beperkt bussen van Arriva in de Achterhoek. De treinen van de vervoerder blijven ditmaal wel rijden in de regio.

rriva verwacht dat woensdag en vrijdag ongeveer vijftig procent van de bussen rijdt. Omdat pas laat duidelijk wordt hoe de dienstregeling er exact uit ziet, wordt reizigers aangeraden om voor vertrek een reisplanner te checken. Het is de derde keer dit jaar dat het openbaar vervoer in de Achterhoek wordt ontregeld. Op vrijdag 20 januari lag het trein- en busverkeer deels stil. Ook in de week van 6 tot en met 10 februari werd gestaakt in de regio, waardoor veel bussen en treinen niet reden. Het personeel werd toen opgeroepen om een hele week hun werkzaamheden neer te leggen omdat de onderhandelingsgesprekken over een betere cao niet succesvol waren.

De nieuwe staking in het streekvervoer volgt op het verlopen van een ultimatum van vakbonden FNV en CNV. De bonden pleiten voor een loonsverhoging en betere werkomstandigheden. De FNV wil een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV wil veertien procent voor achttien maanden. Ook eisen beide bonden een lagere werkdruk. Als de nieuwe stakingen weer niet het gewenste resultaat leveren zal het openbaar vervoer volgende week weer ontregeld zijn, laten de bonden weten.

Geen geld
De VWOV, vereniging werkgevers openbaar vervoer, liet vrijdag weten dat het geld voor de loonsverhogingen er niet is. Het loonbod van de vereniging was een loonsverhoging van acht procent, dit bod is door de aangekondigde stakingen weer van tafel. De werkgevers zeggen dat veel vervoerders sinds de coronapandemie verlies maken. Vanwege het door de FNV en CNV opgestelde ultimatum weigerde de VWOV om verder in gesprek te gaan.

Kritiek vanuit onderwijs
Het Graafschap College verstuurde recent een open brief als kritiek op de staking. Studenten kunnen niet naar school komen omdat er geen openbaar vervoer is, wat volgens de onderwijsinstelling ten koste gaat van het onderwijs. Volgens Michiel Gerlagh raakt het een specifieke groep onevenredig hard: “Dat vind ik pijnlijk. Heel veel studenten zijn de dupe en dat na een periode van corona waar dat ook al twee jaar het geval was.”

Door REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven