Cursus wolvilten in atelier van KunstKring Ruurlo


RUURLO – KunstKring Ruurlo presenteert en nieuwe cursus wolvilten voor beginners en gevorderden. De cursus begint op woensdagochtend 15 maart in het atelier aan de Nieuweweg 5 en wordt verzorgd door Wil de Waard.

Bekend gezicht
De ervaren docente Wil de Waard is inmiddels een bekend gezicht bij KunstKring Ruurlo. Al heel veel cursisten hebben onder haar leiding ervaring opgedaan met deze bijzondere manier van textiel verwerken. Wil legt tijdens de eerste les de basistechniek uit en begeleidt haar cursisten in de twee volgende lessen waarin zij hun eigen fantasie de vrije loop kunnen laten of waarin ze samen met andere cursisten werken aan een object. Wie al meer kennis heeft van deze techniek kan op eigen niveau aan een eigen programma werken.

Eeuwenoud
Wol vilten is een eeuwenoude techniek met veel moderne toepassingen. Je kunt er sieraden mee maken, tassen, hoedjes, sjaals en zelfs jasjes of jassen. Vilt is een niet-geweven textielsoort die ontstaat door het samenpersen van gewassen en gekaarde wol. ‘Kaarden’ is het ontwarren van de vezels door een wolkam of handkaarder: een plankje met een beetje omgebogen stalen punten. In de cursus wordt gewerkt met lontwol in een groot aantal kleurvariaties. Lontwol is heel geschikt voor vilten, omdat de gekaarde vezels allemaal in dezelfde richting liggen. Voor het maken van wat steviger stoffen wordt naaldvilt gebruikt. Zelfs het gebruik van zuiver zijdevezels behoort tot de mogelijkheden. Allerlei mogelijkheden van het ‘natvilten’ komen aan de orde. Door het gebruik van water gaan de wolvezels open staan en het bewegen van de wol zorgt ervoor dat de schubben in elkaar haken. De zeep versnelt het verviltingsproces. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want er is toch een cursus voor nodig om het ‘vak’ onder de knie te krijgen. Een heel oud vak, want wolvilten was al bekend in de prehistorische bronstijd; zo’n 3.500 jaar geleden.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven