Slaappatroon van steeds meer kinderen ontregelt

BERKELLAND – Dat slapen van essentieel belang is om goed te kunnen functioneren dat hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Toch zien we dat vooral veel kinderen het steeds lastiger vinden om ‘s ochtends uit bed te komen. De voornaamste reden is dat ouders de kinderen vaak vanaf een bepaalde leeftijd niet meer durven aan te spreken op het feit dat het misschien wel tijd is om naar bed te gaan. Ook zien we dat steeds meer kinderen al op vrij jonge leeftijd een telefoon in handen hebben, waardoor ze door het blauwe licht veel meer moeite hebben met het in slaap komen. Het gevolg hiervan is dat ze ‘s ochtends een stuk vermoeider zijn en ze ook gedurende de week steeds meer problemen krijgen om zich gedurende de dag volledig te kunnen concentreren op school. Om ervoor te zorgen dat het slaappatroon van je kind goed is, hebben wij een aantal tips.

Spreek een bedtijd af
Een goede regel die je met je kinderen kunt maken, is dat zolang ze onder jullie dak wonen, ook jullie regels gelden. Daarbij maakt het niet uit of ze nu 12 of 18 zijn. Uiteraard is het per kind afhankelijk in hoeverre je deze regels ook strikt na dient te leven. Maar je kunt ze maar beter wel hebben staan. Dit geldt daarom dus ook voor het tijdstip waarop ze naar boven gaan. Uiteraard hoeven ze niet direct te gaan slapen, maar wanneer ze naar boven gaan, hebben jullie als ouders nog even tijd voor jezelf en zorgt het er ook voor dat je kind weet dat het iedere avond voor een bepaalde tijd naar boven moet. Nu kun je de weekenden uiteraard anders indelen, maar dat is volledig aan de ouders zelf.

Zorg voor een goede matras en goed kussen
Goede slaap begint natuurlijk bij een goede matras en een daarbij horend kussen. Wanneer je kind veel last heeft van rug en nekklachten, dan kan een orthopedisch kussen uitkomst bieden. Helemaal wanneer ze nog volop in de groei zijn, is het niet gek dat ze nachten hebben dat het pijn begint te doen. Het voordeel aan deze kussens, is dat het ervoor zorgt dat je nek en rugwervels gedurende de nacht recht blijven, waardoor de druk minder wordt en je een stuk relaxter slaapt.

Laat de telefoon beneden
De telefoon is een absolute aanslag op de nachtrust van je kind. Ook wanneer ze een goede matras en orthopedische kussens al hebben geprobeerd, zul je zien dat het gebruik van de mobiele telefoon voor het slapengaan vaak het probleem is. Ondanks dat het natuurlijk heel verleidelijk is om je kind nog even voor het slapengaan een filmpje te laten kijken, is dit niet verstandig om te doen. Wen jezelf en daarmee ook je kind aan dat ze tot een half uur voor het slapen gerust wat mogen kijken, maar dat het daarna tijd is om te douchen, nog iets te drinken en dan lekker naar bed te gaan. Lees ze nog een verhaaltje voor en je zult zien dat ze heerlijk in slaap zullen vallen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven