Bibliograaf schittert in film op verjaardag Willem Sluiter


EIBERGEN – De verjaardag op 22 maart van de bijna vier eeuwen geleden geboren dichter Willem Sluiter wordt een bijzonder feest. Informatiepunt www.willemsluiter.nl lanceert bij deze gelegenheid een film. Hierin schittert bibliograaf en verzamelaar Georg Hartong, die veel bijdroeg aan het behoud van zijn werk. Naar hem heet de indrukwekkende collectie oude Overijsselse boeken, die hij onderbracht bij de Athenaeumbibliotheek in Deventer. Hierover staat nu eveneens een film op YouTube.

De Sluiterfilm over Hartong vormt de aftrap van een jaar vol activiteiten van het informatiepunt over de Achterhoekse dichter. Dit is de aanloop naar de expositie van Sluiters werk bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze begint in december, rond de 350e sterfdag van de eens zeer populaire dichter.

Sluiters bibliograaf maakt met onder anderen Sluiterkenner Arend Heideman deel uit van een projectgroep voor de expositie in de hoofdstad, waar eens werd gestreden om het drukken van zijn werk. Niemand weet zoveel van de vele verschillende bundels met werk van Sluiter als Hartong. Hij drukte een stevig stempel op het verzamelen van zeldzame exemplaren. Voor Heideman was dit aanleiding het behoud van dit cultureel erfgoed vast te leggen in een film, die via YouTube wereldwijd is te zien.

‘Zelfs Vondel haalt dat niet’
Hartong verzamelde niet alleen, maar publiceerde hierbij eveneens. In de film signaleert hij hoe gewild Sluiters werk was in vergelijking met dat van tijdgenoten. “Uiteindelijk zijn er natuurlijk niet zoveel dichters, ook niet uit Holland, die twee eeuwen lang gedrukt zijn, van wie minstens twaalf edities van het verzamelde werk verschenen zijn.” Hij benadrukt dat Hooft en ook Huygens dat niet haalden. “Zelfs Vondel haalt dat niet.” De in Deventer geboren en nu weer wonende Hartong leverde een belangrijke bijdrage aan het ontstaan bij Museum de Scheper in Eibergen van de grootste collectie ter wereld van Sluiters werk. Enkele zeer zeldzame uitgaven bracht hij onder in zijn eigen collectie in Deventer.

Nooit meer bij elkaar te krijgen
De Athenaeumbiblioteek in deze IJsselstad bezit met de in zo’n halve eeuw opgebouwde Collectie Hartong een unieke verzameling eeuwenoude boeken, die Overijssel cultureel gezien stevig op de kaart zet. Deze bestaat uit meer dan 2500 titels, waaronder een groot aantal exemplaren die op geen andere plek te vinden zijn. Achteraf verbaast de verzamelaar, die de collectie deels verkocht en deels schonk, zich er zelf over wat hij in de loop der jaren heeft weten te verzamelen. “Zo’n collectie krijg je nooit meer bij elkaar, al wil je er ik weet niet hoeveel miljoen aan besteden”, merkt hij op in de film. 

 

Foto’s: 1. en 2. Stills Georg Hartong bij zijn indrukwekkende collectie in de Athenaeumbibliotheek in Deventer; 3. en 4. Zeldzame bundels met amper bekende Latijnse gedichten van Willem Sluiter; 5. Georg Hartong (op voorgrond) met leden projectgroep expositie Vrije Universiteit Amsterdam bij Sluiterkast Museum de Scheper in Eibergen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven