Dingen waar je aan moet denken als je een huis gaat kopen


BERKELLAND – Het is tegenwoordig helemaal niet makkelijk om als starter een huis te vinden. Het kost óf bijzonder duur, óf er is gewoonweg niets van jouw gading te koop in de regio waar jij graag wilt wonen. In dit artikel bespreken we een aantal dingen waar je aan moet denken als je een huis wilt kopen.

Een eigen startbedrag is belangrijk
Het is helaas erg moeilijk anno 2023 om een huis te kopen zonder een goed startbedrag. Het zit namelijk zo dat je een hypotheek alleen aan kan vragen die ter waarde is van het huis dat je koopt. Alle andere kosten moet je zelf betalen en die kosten kunnen behoorlijk oplopen: denk bijvoorbeeld aan de kosten van een makelaar, de kosten koper en kosten voor bemiddeling en advies. Het wordt wel gesteld dat je ongeveer 4 tot 10 procent van de waarde van een huis in ‘cash’ moet hebben.

Denk gelijk aan vergroening van je huis
Wist je dat je als je jouw nieuwe huis wilt verduurzamen, dat je een hypotheek mag nemen van wel 106 procent van de woningwaarde? Het is dus mogelijk om een hypotheek te nemen op zonnepanelen of een warmtepomp zodat jouw nieuwe huis gelijk voorzien is van alle groene voorzieningen die je nodig hebt om jouw ecologische voetafdruk op deze aardbol te verminderen.

Kijk hoeveel geld je in totaal kan lenen
Het is belangrijk om een budget voor jezelf klaar te hebben. Je kunt bijvoorbeeld je maximale hypotheek berekenen zodat je weet hoeveel geld je te spenderen hebt: voorkom dat je een huis zoekt in een categorie huizen die je helemaal niet kan betalen als het zover komt. Door op tijd je hypotheek berekenen kan je veel gerichter zoeken en ben je veel meer zeker van je zaak. Zorg dus ook dat je geen studieschuld hebt of dat je die zo snel mogelijk afbetaalt!

Neem je ouders mee uit eten
Het is iets wat tegenwoordig veel starters doen: vragen om hulp bij de beide ouders. Het is namelijk over het algemeen helemaal niet gek om dat te doen en het kan voor allebei de partijen flink voordeliger zijn om de rol van de bank te verkleinen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om geld te lenen bij je vader of schoonvader tegen een percentage van 2 procent, terwijl je bij de bank 4 procent zou betalen. Tegelijkertijd is je vader blij met een investering waarbij hij 2 procent jaarlijks terugkrijgt: dat is namelijk helemaal niet slecht in de huidige economie.

Word nooit verliefd op een woning
Het is belangrijk om nooit met een roze bril te kijken naar een woning. Er zijn altijd wel haken en ogen aan een huis en je zult er altijd in moeten investeren. Een kant en klaar huis is vaak een illusie. Het is dus wel aan te raden om een onafhankelijk iemand mee te nemen, iemand die verstand heeft van onderhandelen en van de huizenprijzen. Op die manier betaal je nooit te veel voor een nieuw huis.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven