Verkiezingsuitslag Provinciale Staten: Gelderland krijgt 36 nieuwe Statenleden


GELDERLAND – Het Centraal Stembureau maakt vandaag de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing bekend. 15 partijen nemen de komende periode plaats in de Statenzaal. BBB is de grote winnaar in Gelderland en krijgt 14 zetels. Ook JA21 en Volt treden nieuw toe tot de Staten van Gelderland.

Verdeling van de zetels
Aan de verkiezingen deden 18 partijen mee, waarvan 15 partijen voldoende stemmen kregen voor een plek in Provinciale Staten. Het Centraal Stembureau maakt bekend welke personen een zetel hebben verworven in een proces-verbaal. Hieronder staat de verdeling van het aantal zetels over de deelnemende partijen.

BBB: 14 zetels
VVD: 6 zetels
PvdA: 5 zetels
GroenLinks: 5 zetels
CDA: 4 zetels
ChristenUnie: 3 zetels
D66: 3 zetels
SGP: 3 zetels
Partij voor de Dieren: 2 zetels
PVV: 2 zetels
Volt: 2 zetels
JA21: 2 zetels
SP: 2 zetels
Forum voor Democratie: 1 zetel
50PLUS: 1 zetel
LPG: 0 zetels
BVNL: 0 zetels
ONS Gelderland: 0 zetels
Afscheid van vertrekkende Statenleden op 28 maart 2023
In de Statenvergadering op dinsdag 28 maart 2023 om 14.00 uur neemt Gelderland afscheid van de vertrekkende Statenleden. Een aantal van hen krijgt een koninklijke onderscheiding. Ze verdienen deze decoratie voor het vervullen van hun rol als volksvertegenwoordiger voor een periode van 12 jaar of langer. De Statenvergadering is te volgen vanaf de publieke tribune van het Huis der Provincie in Arnhem. Of bekijk de vergadering online via Gelderland.nl/Statenlive.

Installatie nieuwe Provinciale Staten op 29 maart 2023
In de Statenvergadering op 29 maart 2023 om 11.00 uur worden de nieuwe Staten geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en namens plaatsnemen in Provinciale Staten. De Statenvergadering is te volgen vanaf de publieke tribune van het Huis der Provincie in Arnhem. Of bekijk de vergadering online via Gelderland.nl/Statenlive.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven