Welke verschillende soorten wespen komen voor in Nederland?

Door Redactie op 27-03-2023


BERKELLAND – Wespen zijn een veel voorkomende plaag in Nederlandse tuinen en parken. Er zijn verschillende soorten wespen die in ons land voorkomen, elk met hun eigen kenmerken en eigenschappen. In dit artikel zullen we een aantal van de meest voorkomende wespensoorten in Nederland bespreken en hun uiterlijke kenmerken, gedrag en levenscyclus beschrijven.

De gewone wesp
De gewone wesp is de meest voorkomende wespensoort in Nederland en wordt vaak gezien in tuinen en parken. Ze zijn te herkennen aan hun heldere gele en zwarte strepen en hun slanke taille. De gewone wesp is een vleesetende wesp die zich voedt met insecten en zoetigheid. Hun nesten bevinden zich vaak onder de grond, in spouwmuren of onder dakranden.

De Duitse wesp
De Duitse wesp is een andere veelvoorkomende wespensoort in Nederland. Ze lijken op de gewone wesp, maar hebben minder gele strepen en meer zwarte strepen op hun lichaam. Ze zijn ook iets groter dan de gewone wesp. De Duitse wesp is net als de gewone wesp een vleesetende wesp die ook van zoetigheid houdt. Hun nesten bevinden zich vaak in bomen en struiken.

De hoornaar
De hoornaar is de grootste wesp die in Nederland voorkomt en is te herkennen aan zijn zwarte en bruine kleur en zijn grote omvang. De hoornaar is geen agressieve wesp, maar ze kunnen wel steken als ze zich bedreigd voelen. Hun nesten bevinden zich vaak in holle bomen en in de grond.

De papierwesp
De papierwesp is een sociale wesp die bekend staat om zijn karakteristieke nesten, die eruitzien als papierachtige structuren. Ze hebben een smalle taille en zijn roodbruin van kleur met donkere vlekken op hun lichaam. Papierwespen voeden zich met insecten en zijn meestal niet agressief, tenzij ze zich bedreigd voelen.

De Franse veldwesp
De Franse veldwesp is een relatief nieuwe wespensoort in Nederland en heeft zich de afgelopen decennia verspreid over Europa. Ze zijn te herkennen aan hun gele en zwarte strepen en hun heldere oranje antennes. Franse veldwespen voeden zich met nectar en honingdauw en hun nesten bevinden zich vaak in verlaten muizennesten en holtes in de grond.

De sluipwesp
De sluipwesp is een kleine, zwarte wesp die geen angel heeft en zich voedt met nectar. Ze zijn belangrijk voor de bestrijding van plagen zoals bladluizen en trips. Sluipwespen leggen hun eieren in de lichamen van insecten en larven, waardoor deze worden gedood en de sluipwespen zich kunnen voeden met hun lichaamssappen.

Conclusie
Er zijn verschillende soorten wespen die in Nederland voorkomen, elk met hun eigen uiterlijke kenmerken, gedrag en levenscyclus. De gewone wesp en de Duitse wesp zijn de meest voorkomende wespensoorten in Nederland en zijn te herkennen aan hun heldere gele en zwarte strepen en hun slanke taille. De hoornaar is de grootste wesp die in Nederland voorkomt en is te herkennen aan zijn zwarte en bruine kleur en grote omvang. De papierwesp staat bekend om zijn karakteristieke nesten, die eruitzien als papierachtige structuren. De Franse veldwesp is een relatief nieuwe wespensoort in Nederland en voedt zich met nectar en honingdauw. De sluipwesp is klein en zwart en legt zijn eieren in de lichamen van insecten en larven.

Hoewel wespen soms als vervelend worden ervaren, spelen ze ook een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij de bestrijding van plagen zoals insecten en kunnen zelfs worden gebruikt als biologische bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om de verschillende soorten wespen te herkennen en te begrijpen hoe ze zich gedragen om onnodige conflicten te voorkomen. Het vermijden van wespen in jouw omgeving is mogelijk door het nemen van preventieve maatregelen, zoals het verminderen van hun bronnen van voedsel en water, het afsluiten van vuilnisbakken en het afsluiten van potentiële nestlocaties.

In het geval van een wespenplaag is het verstandig om professionele hulp in te schakelen om het nest veilig te verwijderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van een wespennest, omdat wespen agressief kunnen worden als ze zich bedreigd voelen. Door deze tips te volgen en meer te weten te komen over de verschillende soorten wespen die in Nederland voorkomen, kan je jouw omgeving veilig en effectief beheren en genieten van een harmonieuze co-existentie met deze belangrijke insecten.

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

DEO MO15-1 kampioen
BORCULO - Afgelopen zaterdagochtend stond de laatste wedstrijd van de DEO MO15 op het programma. Bij winst op SJO AZSV-AD'69 waren de dames kampioen. ......
Lees verder »

Provincie trekt waarschuwing voor blauwalgen bij recreatieplas Hambroekplas in Borculo in
BORCULO - De provincie Gelderland heeft de waarschuwing voor blauwalgen bij Hambroekplas in Borculo ingetrokken. Uit recente controles van Waterschap......
Lees verder »

Gemeente en politie kunnen je hulp gebruiken bij drugsdumping
BERKELLAND - In de afgelopen maanden is er in vrijwel alle gemeenten om ons heen drugsafval gevonden. Het gaat om vaten die gedumpt zijn, maar ook ove......
Lees verder »

Hout beschermen met Remmers HK lazuur
BERKELLAND - Bent u op zoek naar mooie verf of lak om hout mee te bewerken, bijvoorbeeld omdat u zelf professionele schilder bent? Of bent u een amat......
Lees verder »

College biedt gemeenteraad perspectiefnota 2024 aan
BERKELLAND - De financiën van de gemeente Berkelland staan onder druk. Vooralsnog is de perspectiefnota 2024 niet sluitend en ook in de ramingen voor......
Lees verder »

Vanavond Politieke Avond in Gemeentehuis
BERKELLAND - Op dinsdag 30 mei is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politieke s......
Lees verder »

Uitnodiging voor ondernemers: 8 juni bijeenkomst over de Omgevingswet
BERKLLAND - Gaat u nieuw bouwen, verbouwen of zaken aanpassen? Dan verandert er het nodige per 1 januari 2024. De nieuwe Omgevingswet wordt dan ingev......
Lees verder »

Burgernetmelding: Meisje (13) vermist in Neede
NEEDE - De politie heeft dinsdagmorgen om 10.19 uur een burgernetmelding uitgedaan. Er wordt een 13 jarig meisje vermist in Neede. Zij is verstandeli......
Lees verder »

Zomeravondconcert in Ruurlose bossen
RUURLO – De KunstKring organiseert in samenwerking met Pannenkoekboerderij De Heikamp een vrolijk, luchtig zomeravondconcert. Op zaterdagavond 29 juli......
Lees verder »

Rijbewijskeuringen CBR in Eibergen
EIBERGEN - Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/......
Lees verder »

‘Tis hier geen hotel’ in Openluchttheater Eibergen
EIBERGEN – Soms worden ouders horendol van hun kinderen die hun eigen huis als een soort hotel beschouwen. Daar draait het om in de theatervoorstellin......
Lees verder »

Uitslag loterij k.v. Olympia’22
BORCULO – Dinsdagavond 23 mei j.l. heeft de trekking van de jaarlijkse lotenverkoop van K.V.. Olympia’ 22 plaats gevonden. De hoofdprijs, een rei......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »