Alfred Oonk uit Neede als bondscoach aan de slag bij zitvolleyballers

NEEDE – Alfred Oonk is aangesteld als bondscoach van de Nederlandse zitvolleyballers. De oud-international wil met Nederland terug naar de Europese top. “Het is zonde dat we wat zijn weggezakt. Het zitvolleybal moet terug op de kaart en daar moeten we met z’n allen de schouders onder zetten.”

Oonk heeft de eerste dagen benut voor een inventarisatie om helder te krijgen wat nodig is om weer de weg omhoog te vinden. “Dat betekent ook dat we in faciliteiten moeten investeren. Hoe krijgen we Nederland weer terug bij de top van Europa, die vraag staat centraal. Vorig jaar werden we 14de op het WK en momenteel zijn we de nummer 7, 8 van Europa. We willen terug naar de top-5.” Zelf maakte Oonk de hoogtijdagen van het Nederlandse zitvolleybal mee als international. “Ik besefte me deze week dat het veertig jaar geleden is dat ik bij de nationale ploeg kwam. Je zou dus kunnen zeggen dat de cirkel nu rond is.”

Schouders eronder
Met Oranje won Oonk in 1985 bij de Paralympics in New York goud. Later volgden ook nog Europese en wereldtitels. “Nu is het zitvolleybal een beetje weggezakt. Dat is jammer. In de zaal en in beachvolleybal hebben we als land een mooie ontwikkeling doorgemaakt, hopelijk kunnen we dat in zitvolleybal ook weer oppakken. Daar moeten we met z’n allen de schouders onder zetten”, vindt de bondscoach, die ook trainer/coach is bij de dames van Boemerang.

Dutch Tournament
Van 30 juni tot en met 2 juli staat het Dutch Tournament in Assen op het programma. Daar treft Oranje sterke teams als Brazilië, Oekraïne en Italië. Oonk: “Dan kunnen we mooi zien waar we ten opzichte van die landen staan. We hebben nog maar een maand om daarvoor te trainen en dat zullen we ook doen. Daarnaast ga ik ook met de wens van de ploeg om een nieuwe speelstijl in te passen aan de slag. Dat is het doel op korte termijn en als we wat verder vooruitkijken dan is kwalificatie voor de Paralympics van 2028 een mooi doel.”

Nieuwe toekomst
Herman Meppelink, technisch directeur topsport indoor, kijkt uit naar de komende periode met Oonk aan het roer. “Ik ben heel erg blij met de aanstelling van Alfred Oonk als bondscoach voor de periode tot 1 juni 2024. Hij heeft veel ervaring: eerst als speler in het nationale team en ook als trainer in het zit- en staand volleybal. Het komende jaar zal er samen met Alfred en de teamleden gewerkt worden aan een nieuwe toekomst voor het nationale herenteam zitvolleybal. Daarbij zijn verschillende scenario’s mogelijk. Afhankelijk van de uitkomst gaan we daarna een meerjarenovereenkomst aan.”

Door Volleybal.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven