Landelijk CDA aangezet tot meer scherpte tijdens bijeenkomst bij De Melktap in Geesteren

BERKELLAND – “Geen concessie op ons eerlijke verhaal, het gaat om de juiste oplossingen voor nu en later. Maak dat de VVD, maar vooral D66 nu eens duidelijk!” Dit onderstreepten alle aanwezigen afgelopen maandag in een volle Melktap. CDA-topmensen uit Den Haag waren naar Geesteren afgereisd om het oor in Berkelland te luister te leggen en de aanbevelingen mee te nemen.

Natuurlijk werd er gesproken over de laatste teleurstellende verkiezingsuitslag die aan de Haagse taferelen werd toegeschreven. De proteststemmers kozen ervoor om juist de hardwerkende lokale CDA-mensen te passeren. Raadslid Anne Groot Zevert raakte de aanwezigen door na de opening door Johan Vennertverloo haar eigen gevoelige facebookbericht voor te lezen. Zij omschreef de wanhoop in de ogen van redelijke plattelanders. Enkele aanwezigen die in maart uit protest op een andere partij stemden benadrukten dat het bijzonder zuur is voor de lokale CDA-ers die hun werk meer dan goed doen en al zoveel hebben betekend voor het platteland. “Dit hebben we onvoldoende gerealiseerd. Wij en de samenleving hebben er alle belang bij dat juist de lokale CDA-ers gemotiveerd blijven. Zij staan 24/7 voor ons klaar en Gelders gedeputeerde Peter Drenth en zin team heeft meer verdiend. Het is jammer dat juist vele kennis dragende, ervaren en gedreven CDA-volksvertegenwoordigers niet verkozen zijn. Zij kunnen echt het verschil maken.” Drenth heeft de afgelopen jaren enorm geknokt voor het platteland en het provinciale beleid hierop ingericht. Zijn irritatie over de besluiteloosheid binnen Den Haag steekt hij nimmer onder stoelen of banken. Dit is niet alleen een taak van het kabinet, maar ook van de belangenbehartigers en oppositie, die schitteren door vertragende beraadslagingen. “Zij zijn drukker met “elkaar de maat nemen, vliegen afvangen, talkshows en (social) media-beïnvloeding”, dan met de echte constructieve inhoud.”, klonk het uit de zaal.

Den Haag versnellen, lerend vermogen cruciaal
Landelijk CDA-voorzitter Hans Huibers en 2e kamerlid Anne Kuik trokken zich het CDA-deel aan. “Jullie hebben op vele punten gelijk. Niet alles ging even goed. Dat is duidelijk. We zijn een partij met een verleden. Ons lerend vermogen is nu van cruciaal belang! Den Haag zal veel meer ónze CDA-koers moeten volgen! Een betere uitslag in maart had ons hier zeker bij geholpen, dat beseffen we. Op avonden als deze weten we nog beter dat we onze eigen eerlijke koers, zonder populisme, blijven inzetten!” De aanwezigen verkozen een eerlijke lange termijn koers boven de huidige verontrustende ontwikkeling van korte termijn dag-zetelwinst-successen.

Het nieuwe Gelders Statenlid Diede Balduk uit Didam riep nogmaals op dat er beslissingen moeten worden genomen in Den Haag. Wij willen verder en de Provincie had bijvoorbeeld in het stikstofdossier de piekbelasters en de PAS-melders al veel eerder kunnen helpen als er eerder duidelijkheid uit Den Haag zou zijn geweest. De ontwapende stijl van de jonge Balduk belooft veel moois in Arnhem.

Na de zomer nogmaals naar Berkelland
Het aanbod van Hans Huibers om na de zomer nogmaals met mensen uit Den Haag naar Berkelland te komen werd door gespreksleider Theo Helmers omarmd. “We blijven het samen doen. Voor onze inwoners, voor onszelf die graag vertrouwen in Den Haag terug willen en snakken naar oplossingen. Als Berkellands CDA blijven we de ontwikkelingen kritisch volgen!”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven