Maand van het kalf in de Achterhoek

BERKELLAND – Caring Farmers organiseert samen met boeren, winkels en maatschappelijke organisaties in de hele maand juni de ‘Maand van het Kalf’, en het hoogtepunt van deze campagne vindt plaats in de Achterhoek. Het kalf heeft meer aandacht nodig. Want hoewel koe en kalf bij elkaar horen, mogen kalfjes maar op 25 van de 15.000 melkveehouderijen bij hun moeder drinken. In juni is er landelijk veel aandacht voor kalfjes met doel hun leven te verbeteren. In de Achterhoek openen twee boerderijen, Boerderij Ruimzicht en Boerderij Leefhebberie, hun deuren voor het publiek, én voor boeren die ook interesse hebben om kalf bij de koe te gaan houden. In vijf Achterhoekse winkels van de landelijke biologische supermarktketen Odin zijn er dagen waarop je kalf-bij-koe zuivel kan proeven,
korting krijgt en je kennis kan maken met de boer.

Boerderij Ruimzicht is een biodynamisch melkveebedrijf waar boer Gerjo Koskamp al 30 jaar ervaring heeft met het houden van kalveren bij de koe. Hij is hiermee pionier en tevens initiatiefnemer van de kalfjesbijdekoe.nl campagne van Caring Farmers. Gerjo wil zijn kennis die hij met vallen en opstaan heeft opgedaan, delen met andere boeren, zodat het voor andere melkveehouders makkelijker wordt om te starten met kalfjes bij de koe. Ruimzicht heeft een eigen kaasmakerij en verkoopt aan huis, en op markten in de regio, maar de Achterhoekse bergkaas en Jara’s panir worden ook landelijk verkocht bij foodcoop Odin.

Boerderij Leefhebberie is een kleinschalige, regeneratieve vleesveehouderij die zich steeds meer richt op zuivelproductie met kalfjes bij de koe. Zowel Ruimzicht als de Leefhebberie zijn aangesloten bij de Caring Farmers: een groeiende groep van 330 boeren die een natuurinclusieve kringlooplandbouw voorstaan.

Programma Maand van het Kalf Achterhoek:

LET OP: Aanmelden voor deze evenementen via kalfjesbijdekoe.nl/maandvanhetkalf

Vrijdag 2 juni. Vanaf 10.00 bent u welkom op Boerderij Ruimzicht in Halle – een van de grondleggers van de campagne kalfjes bij de koe.

Zaterdag 3 juni. Vanaf 10.00 bent u welkom op Boerderij Ruimzicht in Halle – elk paar uur start er een rondleiding over deze kalf-bij-koe boerderij.

Vrijdag 9 Juni. Vanaf 12.00 bent u welkom bij de Odin in Oosterbeek om de kalf-bij-koezuivel te proberen van Boerderij Ruimzicht.

Zaterdag 10 Juni. Vanaf 09.00 bent u welkom bij de Odin in Zutphen om de kalf-bij-koezuivel te proberen van Boerderij Ruimzicht.

Vrijdag 16 Juni. Vanaf 12.00 bent u welkom bij de Odin in Wageningen om de kalf-bij-koezuivel te proberen van Boerderij Ruimzicht.

Zaterdag 17 Juni. Vanaf 09.00 bent u welkom bij de Odin in Doetinchem om de kalf-bij-koezuivel te proberen van Boerderij Ruimzicht.

Vrijdag 23 Juni. Vanaf 12.00 bent u welkom bij de Odin in Velp om de kalf-bij-koezuivel te proberen van Boerderij Ruimzicht.

Zaterdag 24 Juni. Vanaf 14.30 bent u welkom op de open dag van Boerderij Leefhebberie in Aalten – de (vlees)kalfjes mogen tot wel 14 maanden bij de (pleeg)moeder blijven.

Vrijdag 30 juni. Vanaf 13.00 nodigt Boer Gerjo al zijn collega melkveehouders uit op Boerderij Ruimzicht (Halle) om te leren van zijn jarenlange ervaring met het houden van kalfjes bij de koe.

Juni, Maand van het Kalf
De Maand van het Kalf is een initiatief van Caring Farmers en een samenwerking tussen de biologische winkelketens Ekoplaza en Odin, Zuiver Zuivel, verschillende dierenwelzijnsorganisaties en natuurlijk de melkveehouderijen waar kalveren bij de koe blijven. Dankzij crowdfunding zal de #kalfbijkoe commercial op tv worden uitgezonden met de boodschap dat kalfbijkoe zuivel sinds oktober in het hele land te koop is. Vanaf 2 juni zijn er verspreid door het land 9 open middagen voor consumenten. Zeven boeren organiseren een ochtend voor melkveehouders die interesse hebben om meer te horen. Bij Odin en Ekoplaza hangen de hele maand posters. Odin organiseert daarnaast nog verschillende activiteiten rondom het thema en er zijn aanbiedingen van de ‘kalf-bij-koe-boeren’. Diverse dierenwelzijnsorganisaties ondersteunen de campagne en Wakker Dier start een verkiezing voor de beste boerderij met kalfjes bij de koe. Ook zijn er webinars en zal er iedere dag aandacht zijn op social media. Kijk op www.kalfjesbijdekoe.nl/maandvanhetkalf

Meer over campagne Kalfjes bij de Koe
De meeste kalfjes in Nederland worden direct bij de moeder weggehaald en worden vetgemest in de kalverhouderij waarna ze als kalfsvlees worden geëxporteerd. Nederlanders eten weinig kalfsvlees en velen van hen zijn zich niet bewust dat zuivel en kalfjes onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Bij boeren is de kennis om kalveren bij de koe te houden nagenoeg verdwenen. De campagne Kalfjes bij de Koe is een campagne van Caring Farmers op initiatief van twee melkveehouders en wordt ondersteund door het ministerie van LNV, Reroot the Dutch Foodsystem en het Animal Welfare Fund. De website is een transitietool voor boer en burgers om samen te werken aan meer kalfjes bij de koe: de website helpt burgers om kalf-bij-koe zuivel te kopen waardoor de boerderijen verder kunnen ontwikkelen. Aan de andere kant verzamelt de website de praktische ervaringen van boeren zodat andere boeren kunnen omschakelen en het welzijn van kalf en moederkoe verbetert.

Stichting Caring Farmers heeft één doel: een natuurinclusieve kringlooplandbouw in 2030. Samen met 310 aangesloten boeren, 3200 caring consumenten, 50 winkeliers, 70 ketenpartners en 60 wetenschappers werken we aan een versnelde voedseltransitie door de stem van de progressieve boer steeds luider te laten horen in Den Haag en het publieke debat. Ook inspireren we andere boeren en laten zien wat wél kan. In 2022 won Caring Farmers de Duurzame100 van Trouw.

www.caringfarmers.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven