Raadsleden nemen kijkje in windmolen

BERKELLAND – De gemeenteraad van Berkelland is onlangs samen met de gemeenteraad van Oost Gelre op bezoek geweest bij windpark Den Tol in Netterden. Naast de achtergrondinformatie over de totstandkoming van het windmolenpark, kregen zij ook een kijkje in een van de windmolens.

Het bezoek begon met een presentatie door Frank Simmes, mede-eigenaar van het windpark, die vertelde over de totstandkoming van het windpark. De foto’s van de bouw van de windmolens gaven een goed beeld van de technisch indrukwekkende constructie waaruit de windturbines worden opgebouwd. Vervolgens kregen de volksvertegenwoordigers de gelegenheid om een van de windmolens van nabij en van binnen te bekijken. Zo konden zij goed ervaren wat een dergelijke windturbine betekent voor de (directe) omgeving. Door het ontbreken van wind stonden de turbines nagenoeg stil en was er op dat moment geen sprake van lawaai of slagschaduw.

Het windpark Den Tol is een lokaal initiatief van een zestal boerenfamilies die op hun gronden in totaal 9 windturbines hebben ontwikkeld. In 2001 ontstonden de eerste ideeën voor het windpark. Vanaf 2010 kregen de ideeën meer vorm, doordat de gemeente Oude IJsselstreek meewerkte aan hun plan. In 2021 startte de bouw en sinds juni 2022 draaien de windmolens. Het zijn windturbines met een ashoogte van 124,5 meter en een tiphoogte van 183 meter. Met een gemiddelde jaarlijkse stroom opwek van 80.000 MWh leveren deze turbines stroom voor meer dan 25.000 huishoudens.

Het bezoek aan windpark Den Tol heeft de aanwezige raads- en commissieleden een goede indruk gegeven van één van de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een dergelijk windpark door middel van een lokaal eigendom en wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van een dergelijk windpark.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven