Dit kastje in Haarlo meet elke dag je snelheid, maar bekeurt niet

HAARLO – Je rijdt er ongetwijfeld vaak overheen, terwijl je het niet door hebt: detectielussen. Deze meetlussen zijn in het asfalt aangebracht en meten onder meer je snelheid. De lus registreert als je te hard rijdt, maar een prent hoef je niet te verwachten.

Dat pakt goed uit voor bijvoorbeeld automobilisten op de N822 bij Haarlo. Bijna zeventig procent van de bestuurders hield zich daar vorig jaar niet aan de snelheid van 60 kilometer per uur, blijkt uit cijfers van die meetlussen die Omroep Gelderland analyseerde.

Snelheid en meer
Wegbeheerders maken om verschillende redenen gebruik van detectielussen. Ze worden gebruikt om te detecteren of er een auto voor het stoplicht staat of dat er files staan op snelwegen. Maar sommige meetlussen laten ook zien hoeveel auto’s gebruikmaken van de weg, welke soort auto’s dat zijn en hoe hard het verkeer rijdt.

De provincie beheert de N-wegen in Gelderland en gaat ook over de 268 vaste telpunten die in de provinciale wegen liggen. Ze registreren onder meer de snelheid die de auto’s rijden. Rijdt een auto meer dan 7 kilometer per uur harder dan de toegestane snelheid, dan geldt dat als ‘overtreder’.

Waarom geen bekeuring?
Als een auto te hard rijdt en dat wordt gemeten, waarom krijgt die bestuurder dan geen boete? “Omdat we geen wettelijke grondslag hebben om te bekeuren”, legt een woordvoerder van de provincie Gelderland uit. “Dat is echt een taak van de politie, die ook alleen bij hen berust.” De cijfers worden wel met de politie gedeeld, meldt de woordvoerder. De politie gebruikt deze informatie om af te wegen waar ze gaan staan met mobiele controles. Maar daarin is snelheid slechts één factor, verduidelijkt Simone van Dijk van de politie Oost-Nederland. “We kijken naar de verhoudingen van het aantal verkeersongevallen, de weginrichting en ook het ‘te hard rijden van automobilisten’. Aan de hand daarvan bepalen we – ook in samenspraak met de verkeersadviseurs – waar we gaan controleren en handhaven op snelheidsovertredingen.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven