Samenwerking moet gymnastiek voor Achterhoek behouden


EIBERGEN –  Door samenwerking moet gymnastiek ook in de toekomst bereikbaar blijven voor inwoners van de Achterhoek. Het vijftigtal gymnastiekverenigingen in de regio heeft afspraken met de bond en gemeenten op papier gezet waarmee de sport ook in 2030 nog levensvatbaar is, ondanks de grote zorgen die er nu leven bij de clubs.

“Het is lastig om bestuursleden te krijgen en trainers zijn moeilijk te vinden”, zegt Annie Harmsen, voorzitter van gymvereniging Odival uit Eibergen en nauw betrokken bij de plannen richting de toekomst. “Dat zijn problemen waar we allemaal tegenaan lopen.” Bij haar eigen vereniging kan er vanwege het tekort al geen turnen voor meisjes meer worden aangeboden. De zorgen bestaan al langer en zijn breed gedragen bij verenigingen in de regio, zo blijkt uit een rondvraag. In 2019 werd daarom al een initiatiefgroep opgericht, waarna er vanaf 2020 werd gewerkt aan manier om de gymnastieksport te borgen richting de toekomst. Een aantal voornemens zijn nu op papier gezet.
 
Gym- en turncongres
De afspraken zijn woensdagavond ondertekend tijdens het allereerste gym- en turncongres dat in Doetinchem werd gehouden. De Aaltense wethouder Hans te Lindert tekende namens de Achterhoekse gemeenten. “Dat is hartstikke mooi en een enorme stap die we zetten”, zegt Harmsen over betrokkenheid van overheden, gymnastiekbond KNGU en Achterhoek in Beweging bij de plannen. “Zo hopen we met partners gezamenlijk op te trekken en plannen te maken.”
 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven