Bokbal ‘De bitterbal van Bokkenvlees’ van Marèl Tuinte uit Eibergen

EIBERGEN – Marèl Tuinte woont op een melkgeitenbedrijf in Eibergen, waar jaarlijks ongeveer 800 lammetjes worden geboren. De helft van deze lammetjes zijn bokjes. In Nederland is bokkenvlees nog erg onbekend en is er nauwelijks afzet voor. Hier wil Marèl graag verandering in brengen.

Veel mensen hebben een bepaald beeld bij bokkenvlees. Ze denken vaak dat het een bepaalde geur en smaak heeft net als bij berenvlees, mannelijke varkens. “Dit vind ik erg jammer, want het vlees en daarmee ook de bitterballen hebben niet de specifieke geur en smaak die mensen verwachten bij bokken. Daarbij is bokkenvlees ook nog eens erg lekker en het bevat veel eiwitten.” De bokken die nu geboren worden, gaan veelal naar landen in Zuid Europa. Hier is het bokkenvlees veel bekender. Zo kwam Marèl op het idee om zelf het vlees te gaan verwerken van haar eigen bokken tot een heerlijke bitterbal. “De bokken groeien op bij ons op het bedrijf, ze hebben een goed leven en worden liefdevol verzorgd in een ruim hok met stro.”

Ontstaan
Het idee van de bokkenbal is ontstaan in de winkel van Boerenzuivel van Claudia. Hier zag ze andere bittenballen liggen. “Iedereen vindt bitterballen lekker, dus leek dit me een geschikt product op het bokkenvlees onder de aandacht te brengen.” De bitterballen liggen al in de winkel bij Claudia en de reacties zijn erg positief. Het vlees lijkt qua structuur op varkensvlees. Veel mensen kunnen het ook niet onderscheiden, als ze niet weten dat het om bokkenvlees gaat.

Enthousiast
Marèl hoopt dat iedereen net zo enthousiast wordt van het bokkenvlees als zij zelf. Mocht je zelf ook eens een bokkenbal willen proberen, ze zijn vanaf nu te verkrijgen in doosjes van acht en twintig stuks bij de winkel van Boerenzuivel van Claudia.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven