Code oranje in Berkelland voor zware onweersbuien, grote hagelstenen en zware windstoten

BERKELLAND – Na de tropische hitte volgen vandaag zware onweersbuien, welke regionaal voor overlast kunnen gaan zorgen. Code oranje geldt voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Elders geldt code geel.

Nadat zaterdag nog de warmste 8 juli sinds het begin van de metingen werd genoteerd, volgt vandaag opnieuw een tropisch warme dag. Op veel plaatsen loopt het kwik al snel op richting 30 graden. Het zal daarbij erg benauwd aanvoelen, omdat er vanuit het zuidwesten steeds vochtigere lucht wordt aangevoerd. Dat zijn de ideale omstandigheden voor de vorming van onweersbuien.

Onweerskans neemt in de middag toe
Lokaal kan ’s ochtends al een enkele onweersbui vallen, maar op de meeste plekken is het nog droog. Dat verandert vanaf het middaguur, wanneer vanuit België de eerste onweersbuien richting ons land trekken. De zuidelijke provincies moeten dan de regenradar al goed in de gaten houden. In de loop van de middag trekken de buien van zuidwest naar noordoost over het land. Code oranje geldt voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel en grofweg van 14:00 tot 21:00 uur. Elders geldt code geel.

Oppassen voor zware windstoten en grote hagelstenen
Doordat de buien vrij snel overtrekken is de kans op grootschalige wateroverlast klein. Wel kan er 20 tot 30 millimeter regen vallen in korte tijd. Bij de buien zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km/uur, die lokaal voor schade kunnen zorgen. Een ander aandachtspunt is de mogelijkheid tot grote hagelstenen. In de weermodellen worden lokaal hagelstenen berekend ter grootte van golfballen. Dit zal wel heel lokaal zijn, maar het is iets om rekening mee te houden.

Midden-Nederland heeft inmiddels vakantie en de campings zullen dus steeds voller staan met tenten en caravans. Ook zijn er verschillende festivals aan de gang, waardoor de onweersbuien mogelijk een grote impact kunnen hebben. In de loop van de avond trekken de buien steeds meer richting Duitsland, waarna het uiteindelijk overal droog wordt.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven