Corsokoorts in Rekken: Wagenbouwers klaar om ‘kontjes te kniep’n’


REKKEN- Met nog krap een maand te gaan, maken Rekkense wagenbouwers zich op voor wat opnieuw een spectaculair Bloemencorso belooft te worden op 23 en 24 augustus. De spanning stijgt in de bouwloodsen en op de dahliavelden. Of, zoals in Rekken wordt gezegd: het corsovirus waadt rond. Corsobouwen is meer dan een hobby in Rekken. Ieder jaar is het weer een boeiende mix van vakmanschap, naoberschap en gezonde, onderlinge concurrentie. Samen met een miljoen dahlia’s zijn het de ingrediënten voor een corso met de hoofdletter C. Niet voor niets kreeg de Nederlandse corsocultuur het predicaat UNESCO erfgoed.

Welke wagenbouwbuurt dit jaar met de eerste prijs gaat strijken, valt onmogelijk te voorspellen. Wordt het opnieuw de Kappenweaver? Of toch ’t Kip, De Ape of Tied zat? In totaal elf wagenbouwbuurten werken avond aan avond aan de wagen. Nu de ontwerpfase voorbij is, construeren de buurten het geraamte van de wagens om die uiteindelijk vol dahlia’s te plakken, nieten of spijkeren. Een deel van de benodigde bloemen plukken Rekkenaren zelf op eigen velden, een minstens zo groot deel leveren collega-corso’s uit o.a. Zundert, Beltrum, Eelde, Vollehove, Sint Jansklooster Winterswijk en Lichtenvoorde. Duizenden kratten vol dahlia’s worden verdeeld over de wagengroepen. Ieder jaar blijft het spannend: is er voldoende aanbod van bloemen voor ‘onze’ wagen?

Het plukken, sorteren, distribueren, prepareren én plakken van de bloemen gebeurt allemaal in de drie dagen voorafgaand aan het corso. Met een organisatietalent en mankracht waar de gemiddelde werkgever jaloers op is. Naar schatting zijn in die laatste fase 600 Rekkenaren in of rond de bouwloodsen te vinden. Van jong tot oud krijgt een taak. Er zijn o.a. plukkers, inlijmers, plakkers en ‘kontjes kniepers’. Nee, daar is in de corsocultuur niets denigrerends of vrouwonvriendelijks aan. Geen wagenbouwer knippert met zijn ogen wanneer hij je vraagt om even ‘kontjes’ te ‘kniep’n’: het handmatig verwijderen van de steel en kelkbladeren van de dahlia. Inlijmers voorzien daarna de bloemen van een laagje lijm en plakkers zorgen voor het eindresultaat.

Op woensdag 23 augustus verzamelen alle corsowagens, een kleuterwagen en vele kinderkarretjes zich om 13.00 uur op de Weaverskamp in centrum Rekken. Vervolgens start om 14.00 uur de optocht en voert het in de richting van Eibergen. Het Rekkense muziekkorps Crescendo en de Duitse Berkeldörfer begeleiden de stoet. Duizenden bezoekers hebben dan al een plaatsje langs de route bemachtigd. Op donderdag vertrekt de optocht om 9.30 uur in tegengestelde richting naar Oldenkotte (Du). Voor meer informatie verwijst de organisatie naar www.bloemencorsorekken.nl

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven