De superfood Blauwe Bes binnenkort weer zelf te plukken in pluktuin Blauwe Bessen Berkelland te Haarlo

HAARLO – Wanneer Arjan Holdijk praat over de verschillende rassen en hoe deze het beste te kweken, proef je de liefde voor de blauwe bes. Ik wilde meer weten over deze pluktuin en hoe deze is ontstaan. Daarom ging ik met de gedreven blauwe bessen kweker in gesprek.
Door Stefanie Kruizinga

Uitdagende hobby
Het stuk land ligt in een prachtige omgeving tussen Borculo en Haarlo in. Een bezoek aan de pluktuin is perfect te combineren met een mooie fiets of wandelroute in de groene oase van de Achterhoek. “Ik werk overdag ‘binnen’, vertelt de voormalige varkenshouder, ons varkensbedrijf is enige tijd geleden overgenomen. Toen had ik opeens veel tijd over. Dus naast mijn fulltimebaan als instrumenten maken voor Jansen dat zich vooral binnen afspeelt doe ik dit, – hij gebaart naar het land- ernaast. De combinatie bevalt mij prima. Ik vind het heerlijk buiten zo op het land.’ De blauwe bessen zijn een hobby van Holdijk, en is ontstaan omdat hij het zelf ook een heerlijk fruit vond. Maar er speelde nog iets anders mee; ‘Er werd mij verteld dat het een lastige struik is om te kweken, en ik hou wel van een uitdaging,’ vertelt hij met een glimlach. ‘Op een bepaald moment kon ik struiken overnemen van een kweker die er meer stopte. Ik ben mij gaan verdiepen hoe je bepaalde rassen het beste kan kweken en te onderhouden.’

3de seizoen
Dit jaar is het 3de seizoen dat de pluktuin open is voor publiek. ‘Ik kweek officieel 2 rassen; de Brigitta Blue en de Liberty.’ De Brigitta blijkt een veeleisende dame te zijn, maar wel met de best smakende bessen. ‘Bijna niet te overtreffen!’ Zegt Holdijk trots. De Liberty produceert ook een heerlijke bes en is daarnaast nog een ‘productie topper.’ Enthousiast verteld Holdijk over welke het vroegste bessen produceren en met welke nieuwe mixen hij in de toekomst wil experimenteren. ‘De bessen worden enkel met biologische middelen behandeld. Soms loop ik met een rug spuit rond en dan ben ik altijd bang dat mensen denken dat ik met gif spuit.’ Hij kijkt serieus; ‘Kijk, ik gebruik bijvoorbeeld etherische oliën om de groei van dopluis te remmen. In het begin van het seizoen maak ik om de bessen van binnenuit te beschermen tegen de vorst een mix van calcium, suiker en aminozuren. En tegen fruitvliegjes gebruik ik flesjes met appelazijn.’ Hij wijst naar de rooie flesjes die aan een draad hangen. ‘Allemaal natuurlijke producten. Ik vind het mooi om dat te proberen en zo te kijken wat er werkt.

Pluktuin
De pluktuin gaat dit jaar op 15 juli weer open voor publiek. Het is dan mogelijk om zelf een bakje blauwe bessen te plukken. ‘Het is echt genieten, je zit dan op een kratje in het groen rustig de vitaminebommetjes te plukken,’ Holdijk kijkt rond, ‘kinderen vinden dit ook vaak superleuk. Zelfs wanneer het weer iets minder is, is dit een hele leuke activiteit om met het hele gezin te doen.’
Naast dat je zelf kan plukken kan je het hele jaar door genieten van bijproducten zoals heerlijke zelfgemaakte jam en smakelijke blauwe bessen taartjes. De jam wordt gemaakt door de Zorgboerderij De Scholte in Geesteren en de taartjes door Holdijk’s vrouw, Nadja. ‘Er staan 400 struiken op het land, en elke stuik produceert zo’n 3 à 4 kg bessen. Er is voorlopig genoeg voor iedereen!’ De afgelopen seizoenen heeft hij een hoop verschillende mensen zijn land op zien komen lopen om te plukken, maar ze hadden allemaal één ding gemeen; het waren echte natuur en blauwe bes liefhebbers. ‘Mensen die genieten van het buiten zijn, de gewone plattelander… die mensen heb ik vooral gezien. En dat vind ik mooi. Je maakt contact met elkaar. De sfeer is gemoedelijk en daarnaast pluk je iets heel gezonds. Puurder kan niet.’


Blauwe bessen feitjes
Wanneer je op google zoekt naar de gezondheidsvoordelen van de blauwe bes zijn er erg veel artikelen te vinden. Ik heb een paar belangrijke voordelen geselecteerd. Fruit is sowieso belangrijk maar de blauwe bes behoord tot de bessen met de meeste voedingstoffen. De blauwe bes is rijk aan vezels, vitamine C en K en antioxidanten. Het kleine besje, ook regelmatig een ‘Super Food’ genoemd bevat daarnaast een indrukwekkende mix aan mineralen. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat het eten van de blauwe bes de bloeddruk kan verlagen en bescherming biedt tegen beschadiging van cholesterol in het bloed. Des te meer redenen om deze heerlijke bes te gaan eten.

Koop lokaal
Wil jij ook graag de heerlijke blauwe bessen proeven van Arjan Holdijk- BlauweBessenBerkelland? Dat kan! Het kraampje is altijd open. Hier kan je jam en taartjes- to- go kopen. Je kan hier met een QRcode betalen of contact. Wanneer er iemand aanwezig is, is pinnen ook mogelijk. Omdat de groei van de bessen afhankelijk is van het weer, kijk op de site voor de precieze data en openingstijden van de pluktuin.

Website: Pluktuin | Blauwe Bessen Berkelland www.blauwebessenberkelland.com
Het land kan je vinden aan de Hogebrugweg (7273 PB) in Haarlo.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven