Enorm harde windstoten in aantocht: ‘Laat de fiets en auto staan’

BERKELLAND -Je zult het ongetwijfeld al gemerkt hebben vanmorgen, het waait hard. Maar het gaat nog veel harder waaien. “Het bouwt zich op”, zegt weerman Alfred Snoek van Weerplaza woensdagmorgen op Radio Gelderland. Hij waarschuwt weggebruikers dan ook. “Stap de fiets niet op of ga niet de auto in.”

Op dit moment is de wind al krachtig, weet Snoek. “Op het open veld zien we nu uitschieters van 60 tot 70 kilometer per uur. Maar we verwachten toch windstoten tussen de 80 en 100 kilometer per uur. De komende uren wordt de wind dus alleen maar krachtiger. Dat zullen we het meeste merken rond de randmeren.” In Flevoland is dan ook al code rood afgekondigd. En dat zijn dan ook behoorlijk gevaarlijke windvlagen, zegt Snoek. “Dat is windkracht 6 tot 7. Dat is voldoende om schade te veroorzaken. Ik zou dan ook zeggen dat je op het hoogtepunt niet de auto moet instappen of de fiets moet pakken.”

Storm Poly
Storm Poly, zoals hij genoemd wordt, trekt vanuit het westen het land over. Maar de storm pakt niet de gehele provincie mee. Daarom is er in Gelderland tot nu toe alleen code geel afgekondigd.

Maar dat zegt niet zoveel, vertelt de weerman. “Code oranje hanteert het KNMI bij windsnelheden boven de 100 kilometer per uur. Dat zien we bij de randmeren wel gebeuren, maar dat is een te klein gebied om de hele provincie code oranje te geven. Maar let op: het verschil tussen geel en oranje is niet zo groot. Het verandert niks aan de waarden van de wind die ik zojuist vertelde.” Naar verwachting gaat de wind in de middag weer liggen.

Door Omroep Gelderland 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven