Raad Haaksbergen unaniem: Zwembad De Wilder moet open blijven

REGIO – Het was een flinke zit, maar voor de zwemfanaten in Haaksbergen wel één met de zo gewenste uitkomst. De gemeenteraad sprak zich gisteren unaniem uit tegen sluiting van zwembad De Wilder. Het college stelde dat voor om kosten te besparen. Maar voor de raad is dat onbegrijpelijk. “Het zwembad moet blijven.” Na een aantal bijzonder magere jaren, waarin de gemeente Haaksbergen onder verscherpt financieel toezicht van de provincie stond, heeft de gemeente na flinke bezuinigingen weer wat vet op de botten. Toch zit vrolijk met flappen zwaaien er nog altijd niet. Het college bestuurt met de hand op de knip en moet dat ook de komende jaren doen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Een zwembad in de benen houden, is volgens B&W daarom geen optie. Maar daar denkt de raad anders over.

‘Zwembad moet blijven’
“Sluiten van het zwembad zou voor ons onbegrijpelijk zijn”, meldde de lokale partij Nieuw Haaksbergen. Of, zoals de lokalen van Team DAP het stelden: “Het zwembad moet blijven.” Uitspraken van diezelfde strekking kwamen ook van de overige fracties die allemaal van mening zijn dat Haaksbergen met het sluiten van zwembad De Wilder een belangrijke voorziening opgeeft.
Hoe nu verder met het subtropische zwembad dat na dertig jaar zijn beste tijd heeft gehad? Als het aan het CDA ligt, kan het bad nog prima een aantal jaren mee. “Ga voor renovatie van het huidige bad”, opperde die fractie. “Onderzoek wat nodig is om voor de volgende generaties het zwembad in Haaksbergen open te houden.”

Kosten tot 23 miljoen euro
Daarmee legt de raad een flinke opdracht bij het college dat op de centen moet passen. De voordeligste optie, de boel slopen, kost namelijk al 300.000 euro. Het zwembad behouden is vele malen duurder. Renovatie en verduurzamen komt de gemeente te staan op 6 tot ruim 8 miljoen euro en nieuwbouw kost, in de duurste variant mét buitenbad, 23 miljoen euro. Waar het college dat geld vandaan moet halen, nu de raad unaniem voor behoud van het zwembad heeft gestemd? Daar heeft D66 een creatieve oplossing voor.

Alles onder één dak
“Probeer de komende jaren om out of the box te denken”, stelde de fractie die opperde om de al net zo broodnodige nieuwbouw van scholengemeenschap Het Assink te combineren met onder meer het zwembad. Niet middenin het centrum, maar net iets daarbuiten op Park Scholtenhagen. Alles onder één dak om bouwkosten te verminderen en vervolgens de vrijgekomen grond verkopen als bouwgrond. Tel uit die winst, voor gemeente, zwemmers én scholieren. Een motie om die samenvoeging te onderzoeken is aangenomen door de raad. Het is nu aan het college om het geld voor het behoud van het zwembad te vinden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven