Danique Kottier uit Eibergen mag racen door de Australische outback


EIBERGEN – Werktuigbouwkundestudent Danique Kottier (23) uit Eibergen wordt één van de drie racecoureurs van Solar Team Twente. Danique is nu al ruim een jaar teamlid van het studententeam dat in oktober zal gaan deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Met haar nieuwe zonneauto RED X, waar Danique ook zelf aan meebouwde, hoopt het team na het behalen van de titel in Marokko in 2021, ook in 2023 wereldkampioen te worden in Australië.

Race tegen de klok
Tijdens het afgelopen jaar was het voor het team een race tegen de klok. Nu die overwonnen is en de auto af is, ligt de focus op de grote race in Australië. Danique vertelt dat hij er veel zin in heeft. “In Australië begint eigenlijk pas de echte wedstrijd tegen de andere teams. Het laatste jaar was het vooral een wedstrijd tegen onszelf. Het was aan ons de uitdaging om het beste te maken wat mogelijk in relatief weinig tijd.” Voordat Danique werd toegewezen als coureur was hij een van de twee structureel-ingenieurs van het team. Samen met Lars Onland hield hij zich bezig met onder andere de torsiebox en stevigheid van de auto. Dat Danique straks in zijn zelf ontworpen torsiebox zit, maakt het voor hem exytra bijzonder. “Het rijden in onze zelfgemaakte auto maakt het gewoon supergaaf, je gaat dan echt van teken tafel naar productie naar echt erin zitten en rijden.”

Zonder airco
Van de coureurs wordt verwacht dat ze optimaal presteren tijdens de race. En dat klinkt makkelijker dan het is. 3 uur achtereenvolgens racen door de Australische outback in een hermetisch gesloten zonneauto, zonder airco kan voor hoge temperaturen in de auto zorgen. En dat vergt lichamelijke fitheid van de coureurs. Zodoende zijn Danique en zijn medecoureurs al enige tijd bezig met trainen. “Het is belangrijk om fit te zijn, gewend te raken aan hitte en ook vochthuishouding moet op orde zijn.” vertelt Danique. “Daarom zijn we nu wekelijks aan het zwemmen en fietsen en zullen we straks in Australië een aantal weken, dagelijks hittetrainingen ondergaan.”
Danique hoopt aan zijn coureursavontuur niet alleen een mooie ervaring over te houden maar ook de eerste prijs. “Als we de race ook nog zouden winnen zou dat het avontuur wel echt helemaal af maken natuurlijk! We gaan het zien…”

Vijf weken
Solar Team Twente vertrekt tijdens de tweede week van september richting Darwin. Daar zullen zij zich gedurende vijf weken gaan voorbereiden op de World Solar Challenge. Er zullen ruim 50 teams aan de start verschijnen in Darwin en bijna een week en 3021 kilometer verder zullen de teams finishen in Adelaide. Naast Solar Team Twente zullen ook Top Dutch Solarteam uit Groningen en Brunel Solarteam uit Delft, Nederland vertegenwoordigen Down Under.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven