Jamkoning zeker optie in Neede, maar ‘oog wil ook wat’


NEEDE – “Er is weer een nieuwe Jamkoningin.” Een lid van De Grolse Hofzangers zegt het met een vanzelfsprekendheid alsof een Jamkoning geen optie is, waarna het zangkoor ‘Engelbewaarder’ inzet. Fabiën Derksen is dan nét gepresenteerd als de nieuwe Jamkoningin van Neede, maar was het anno 2023 niet weer eens tijd geweest voor een Jamkoning?

Eén keer in de historie van de nationale jammarkt in Neede is er een Jamkoning geweest. Maurice te Spenke was in 2015, tijdens de 25ste editie van het festijn, de Jamkoning. Hij was de eerste en tot nu toe enige man die het boegbeeld was van de Jammarkt.Derksen is de opvolgster van de Belgische Stephania Geldof, die al jaren in Neede woont en met veel plezier de rol van Jamkoningin vervulde en de nieuwe koningin als ‘fruitig’ aankondigde. De nieuwe vorstin antwoordde met ‘ja’ op de vraag of er anno 2023 ook een Jamkoning had mogen zijn. In een tijd van genderneutraal en dat missverkiezingen onder een vergrootglas liggen.

“Er heeft zich geen man aangemeld”, reageert Ronnie Konninger, voorzitter van de Stichting Nationale Jammarkt. Er viel dus niets te kiezen, althans niet tussen het mannelijk en vrouwelijk geslacht. Fabiën Derksen is door haar familie aangemeld en daar heeft ze geen problemen mee. “Ik ben een sociaal iemand en het lijkt me heel leuk”, vertelt de uit Borculo afkomstige koningin, die inmiddels in Neede woont.

‘Oog wil ook wat’
In de drukke Oudestraat in het centrum waar de meeste kramen staan opgesteld, van jam tot ook mosterd en honing, bekent een medewerker van de Jammarkt ‘dat het oog ook wat wil.’ Wat hem betreft komt een man zeker in aanmerking voor de titel van Jamkoning, maar op de vraag wat hij doet zegt hij: “Ik zamel vrijwillige giften in zodat we ook volgend jaar weer geld hebben voor de Jammarkt en een Jamkoningin.”

Aan het eind van de kramen klinkt wederom een zangkoor. Het is Gezelligheidskoor Efkes Anders uit Barchem. “Er mag gedanst worden!”, roept een lid tijdens het zingen. En zo voorspelbaar als de Jammarkt is met een Jamkoningin, zo voorspelbaar is het nummer dat ze zingen. Juist, de Engelbewaarder.

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven