De warmterecords gaan er de komende dagen aan

BERKELLAND – Het is warm. Zó warm, dat we met z’n allen een nieuw nationaal warmterecord voor 6 september op zak hebben. Een Gelders dagrecord zat er woensdag nog niet in, maar we belanden de komende dagen vrijwel zeker wél in de boeken, voorspelt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.

Hupsel
Het landelijke record sneuvelde toen het deze woensdag in De Bilt 0,1 graden warmer werd dan 28,2 graden. Dat was in de Utrechtse plaats tot dusverre de hoogst gemeten temperatuur op 6 september, in 1958 om precies te zijn.
Toch gaf het weerstation in Hupsel op 6 september 2013 een temperatuur van 31,8 graden aan, goed voor een Gelders dagrecord. Dat regionale record bleef woensdag in stand. Het kwik steeg in Gelderland tot 30,4 graden en daarmee bleef het record uit 2013 dus staan.

Records gaan sneuvelen
De komende dagen sneuvelen er wel degelijk Gelderse records, belooft Klaassen. Het kwik stijgt donderdag naar 29 of 30 graden, terwijl het regionale dagrecord voor 7 september staat op 27,1 graden. Dat werd in 2016 gevestigd in Herwijnen. De warmste 8 september ooit in onze provincie was die van 2005 en vond eveneens plaats in Herwijnen: het werd daar toen 28,6 graden.

Op regen hoeven we voorlopig niet te rekenen, maar een tikje benauwd kan het soms wel zijn, ook ’s nachts. Pas met ingang van volgende week dinsdag daalt het kwik.

Door Omroep Gelderland 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven