Henri Lenferink beoogd waarnemend commissaris van de Koning Gelderland


REGIO – Henri Lenferink wordt voorgedragen om de taken van de Gelderse commissaris van de Koning waar te nemen. Dat is de uitkomst van overleg van minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) met Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Gelderland. Naar verwachting kan Lenferink komende maandag al aan de slag.

De gesprekken van woensdag 27 september 2023 waren een voorgeschreven stap met het oog op benoeming van een waarnemer. Minister Hugo de Jonge: “Henri Lenferink is een oerdegelijke bestuurder met een enorme staat van dienst. Maar liefst twintig jaar als burgemeester van Leiden en daarvoor tien jaar wethouder hier in Arnhem. Iemand met gevoel voor Gelderland dus. Ik ben ervan overtuigd dat hij als waarnemer rust en verbinding gaat brengen in de organisatie van de provincie. Gelderland is bij hem in goede en vertrouwde handen”. Henri Lenferink was tussen 15 mei 2003 en 1 september 2023 burgemeester van de gemeente Leiden. Daarvoor was hij tussen 1994 en 2003 wethouder in Arnhem.

Vertrouwen in samenwerking
In het Huis der Provincie is positief gereageerd op de kandidatuur van de oud-wethouder van Arnhem. Plaatsvervangend voorzitter Mark Smits: “Goed dat de minister voortvarend handelt. We zijn blij met de voordracht van Henri Lenferink en zien uit naar een fijne samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat zijn komst de nodige rust zal brengen. Zo kunnen we snel en zorgvuldig verder met het onderzoek en met doen wat goed is voor Gelderland”. Ook het college van Gedeputeerde Staten is blij met zijn komst: “De komst van Henri Lenferink zorgt voor stabiliteit. We staan voor grote uitdagingen in Gelderland. Die uitdagingen gaan we met hem met vertrouwen tegemoet. We kunnen weer gaan bouwen”, aldus Ans Mol, gedeputeerde en plaatsvervangend commissaris.

Waarneming taken
Aanleiding voor de aanstelling van een waarnemer is het besluit van John Berends om zijn taken als commissaris van de Koning voorlopig neer te leggen. Henri Lenferink zal het gehele takenpakket waarnemen. Hij wordt voorzitter van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten en is als Rijksheer onder andere verantwoordelijk voor het goede verloop van burgemeestersbenoemingen.

Snel aan de slag
Minister De Jonge maakt vrijdag melding van de kandidatuur van Henri Lenferink in de ministerraad. Diezelfde dag doet hij de voordracht voor de officiële benoeming aan Zijne Majesteit de Koning. Dat betekent dat Lenferink maandag 2 oktober 2023 wordt beëdigd en kan starten als waarnemend commissaris. Daarna volgt spoedig nadere kennismaking met het college, de politieke fracties, de ambtelijke organisatie en alle Gelderse burgemeesters.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven