Zomerbijeenkomst Eibergen Gezond

EIBERGEN – De zomerbijeenkomst van Eibergen Gezond van woensdag 20 september stond in het teken van laaggeletterdheid. Zo’n vijfentwintig zorgprofessionals uit Eibergen kwamen, op uitnodiging van Eibergen Gezond, naar deze avond in ‘de Klok’.

Onderzoek
In Nederland wordt het aantal laaggeletterden op basis van eerder onderzoek geschat op 2,5 miljoen mensen. Reden genoeg om ervaringsdeskundige en taalambassadeur Jos Niels uit te nodigen. Jos Niels heeft verteld over zijn ervaringen. Op zijn eigen website is te lezen wat het hem opgeleverd heeft. ‘Mijn wereld is zoveel groter’. Ondanks zijn taalprobleem runde Jos een bloemenzaak. Hij gebruikte afkortingen en was blij toen het faxapparaat op de markt kwam. De bestellingen kwamen er geschreven uitrollen. Maar de fax maakte plaats voor de computer, en toen liep hij vast. Jos kon wel lezen en schrijven, maar alleen de makkelijke woorden. Daarnaast schreef hij in dialect. “Schrief” in plaats van “schrijf”. Op school ging hij elk jaar met de hakken over de sloot over. Zijn leraar riep dan: “We hebben ook stratenmakers nodig”.
Toch werd Jos geen stratenmaker. Op zijn 21ste begon hij een eigen bloemenzaak. Als je doorzettingsvermogen hebt, kom je een heel eind, zelfs met een taalprobleem. Zijn vrouw deed de administratieve zaken en hij stond vooral in de winkel. Pas toen Jos 50 jaar was en echt vastliep is hij gaan bijleren. Het was voor hem een flinke stap om te zetten. Toch kwam hij tijdens zijn taallessen bekenden tegen, waarvan hij niet wist dat zij moeite hadden met lezen en schrijven. Jos hoopt meer Nederlanders te inspireren om hulp te zoeken wanneer je vastloopt in de Nederlandse taal. In de gemeente Berkelland wordt er veel aandacht geschonken aan dit onderwerp. Zo heeft Bibliotheek Oost-Achterhoek een groot aanbod in taalondersteuning. Daarnaast bieden zij ook cursus aan om digitaal vaardiger te worden. Denk hierbij het omgaan met jouw computer of mobiele telefoon. Wil je meer weten? Neem contact op met Saskia Arends via [email protected] of via 088-0062999.

Bundelen
Eibergen Gezond is opgericht om gezamenlijke krachten te bundelen en stroomlijnen. Bestaande initiatieven worden bij elkaar gebracht én zichtbaar gemaakt voor een bewust(er) en gezond(er) leven. Eibergen Gezond zorgt dat organisaties, praktijken en professionals in en om Eibergen zich verbinden rondom de inwoner over verschillende thema’s. Wil je als zorgprofessional meer weten over Eibergen Gezond? Stuur dan een mailtje naar [email protected] Ook kun je ons volgen op Facebook via @EibergenGezond.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven