Bekende Ruurlose “Kroezeboom” zwaar beschadigd geraakt

RUURLO – Veel publiek dinsdagmiddag op de Borculoseweg in Ruurlo. Even daar voor had een landbouwvoertuig een tak van de bekende “Kroezeboom” geraakt. De eeuwen oude boom raakte daarbij flink beschadigd. Er kwamen bomen experts naar Ruurlo om de schade aan de boom te beoordelen. De politie kwam ter plaatse om alles in goede banen te leiden. De boom zou vlak voor het jaar 1700 zijn gepoot. Daarmee is de boom een van de meest bijzondere van onze provincie. Of de boom het gaat redden na de aanrijding is niet nog bekend.

Bijdrage van de Ruurlose wethouder Arjen van Gijssel:
“Erg verdrietig, want… zo’n geschiedenis:
Boom der bomen. Grote machtige eik, enig in zijn soort waaronder de Germanen ooit hun geschillen beslechtten. Machtig en mystiek. Nu ingeperkt in een dorpstuin, als het perfect bewijs van de grote naoorlogse gemeentelijke expansiedrift.

Want zij, kroeze boom, stond eeuwen vrij zwevend in een enkel aan de weergoden overgeleverd open veld. Een rijzig voorkomen, te midden van gouden aren, die voor haar het hoofd bogen tot aan de horizon. En als indertijd een rouwstoet knarsend het pad langs haar wortels passeerde, luidden er als een wonder klokken van die andere grote beeldbepaler, de Dorpskerk. Vandaar haar bijnaam van het ‘luid-bosje’. Het was een vast verbond: kerk en boom, boom en kerk.

Volgens de deskundigen is haar eigen oorsprong duidelijk uit een tijd waarin het Nederduits Gereformeerd Geloof al even de staatsreligie vormde. Toen de Dorpskerk al jaren sober in handen was gesteld van de aanhangers van de Reformatie, die haar hadden ontdaan van katholieke beelden en oude roomse luister. De boom groeide en werd de plek waar men zich van lieverlee na gedane arbeid verzamelde om de dorpsnieuwtjes te wisselen. Die Kroezeboom dus, het symbool van germaanse, gereformeerde, gemeenschappelijke en gemeentelijke oorsprong.
Deze Kroezeboom is geheel zichzelf (=sui generis), behoort ons állen toe: heidens, gelovig, ongelovig, seculier, protestants, katholiek. Niet enkel van de historische vereniging, maar van de gemeente in het groot”.


Foto’s: Facebookpagina Wim Masman

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Bekende Ruurlose “Kroezeboom” zwaar beschadigd geraakt”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven