Belangrijke stap in ontwikkeling Hambroekplas Borculo

BORCULO – Het college van Berkelland heeft ingestemd met het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan voor Hambroekplas. Een belangrijke stap waarmee de koers ingezet is voor de ontwikkeling van een vakantiepark, een appartementenhotel, een verbetering van het gratis dagrecreatiestrand, aanleg van een nieuw openbaar fietspad en een impuls voor de natuurwaarden. Leisurelands werkt samen met vakantieparkontwikkelaar Unbrick.

Recreatieve ontwikkeling
De plannen voor het vakantiepark krijgen steeds meer vorm. In de Achterhoek is behoefte aan aanbod van vrijetijdsbesteding met een unieke beleving in het luxere segment. Het vakantiepark wordt dan ook rijk aan natuur en gebouwd met duurzame materialen. Ook komen er voldoende faciliteiten en is de kwaliteit van de omgeving erg belangrijk.

De ontwikkeling van het vakantiepark wordt gecombineerd met een stevige kwaliteitsimpuls voor het gratis dagrecreatiestrand. De voorzieningen bij het bestaande openbare strand worden aangepakt. Er komen onder andere nieuwe speel- en sporttoestellen en de parkeerplaats wordt vernieuwd. Daarnaast wordt er een nieuw fietspad aangelegd over de dijk dat deze mooie plek voor iedereen toegankelijk maakt.

Natuurontwikkeling en waterkwaliteit
Niet alleen de voorbereidingen voor het vakantiepark vorderen gestaag. Ook aan het ontwerp voor versterking van de natuurwaarden langs de Leerinkbeek wordt gewerkt. Zo wordt in nauwe samenwerking met Waterschap Rijn en IJssel een plan gemaakt om de natuur te verbeteren.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet gelijktijdig onderzoek naar het watersysteem en de waterkwaliteit van de drie meren in het gebied. Wanneer de onderzoeken zijn afgerond wordt samen met deskundigen gezocht naar maatregelen om de kwaliteit te verbeteren.

De raad aan zet
Het plan is nog niet definitief. In navolging van het besluit van het college van Berkelland is het plan op 25 oktober gepubliceerd en de dag erna ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen vanaf dat moment en tot en met 6 december op het plan reageren. In het ontwerpbestemmingsplan zijn de resultaten van verschillende onderzoeken, de reacties op het voorontwerpbestemmingsplan en de inloopbijeenkomsten in 2022 al verwerkt. Daarna zal het bestemmingsplan ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad, waarna de benodigde vergunningen aangevraagd worden die nodig zijn voor de realisatie.

Start aanleg verwacht in 2024
Leisurelands en Unbrick streven ernaar om in 2024 alle benodigde vergunningen voor de uitvoering binnen te hebben, zodat in het najaar gestart kan worden met de eerste werkzaamheden.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Belangrijke stap in ontwikkeling Hambroekplas Borculo”

  1. Van verschillende natuurliefhebbers zijn er veel positieve berichten betreffende het plan van aanpak.
    Echter vinden zij dat het plan alleen niet toereikend is voor de echte natuurliefhebber. Zij zouden het erg op prijs stellen dat er in het plan ook een gedeelte gerealiseerd zou kunnen worden voor een naturisten strand/weide oftewel een FKK strand/weide.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven