BERKELLAND – Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om het Groenbeleidsplan en het groenstructuurplan 2024-2033 vast te stellen. Berkelland wil blijven zorgen voor genoeg en aantrekkelijk groen in haar kernen. In het Groenbeleidsplan geeft de gemeente voor de komende jaren uitwerking aan de diverse ambities voor het openbaar groen in de kernen.
Wethouder Arjen van Gijssel: “Het is een ambitieus plan, met een paar nieuwe elementen: we voeren de 3-30-300 regel in en willen een hogere beeldkwaliteit met meer kleur. Waarom? Omdat we fijne dorpen willen om in te wonen, mooie centra om te bezoeken, het groen inzetten om hitte, wateroverlast en droogte te beperken. We doen dit alles binnen een krap budget, maar maken werk met werk.”
Ambitieuze 3-30-300 regel toepassen
Net als diverse andere gemeenten in Nederland, wil ook Berkelland de ambitieuze 3-30-300 regel gaan toepassen. Het streven is dat er vanuit elke woning minimaal 3 bomen te zien zijn. Elke wijk heeft minimaal 30% groen, waarbij bladerdak van bomen, groenvakken maar ook groene tuinen meetellen. En, elke inwoner heeft binnen 300 meter een parkje of groter stuk groen in bereik, waar koelte is. Daarmee zijn we al goed op weg, maar er zijn ook witte vlekken. De gemeente wil extra aandacht schenken aan vergroening in de wijken waar nu weinig groen is en ook inwoners stimuleren om aandacht te hebben voor meer groen in hun eigen tuin.
Groenstructuren beschermen en versterken en meer kleur
In kaarten zijn de structuren per kern weergegeven. Verder is het voornemen om in het groen meer kleur toe te passen, door bloemen, herfstkleuren, en bessen. Dit kan vooral met kleurrijke heestermixen, inzaaien van bloemenmengsels, en planten van bollen. Op representatieve plekken kan dit ook met vaste planten.
Rekening houden met klimaat, zowel hitte en droogte als wateroverlast
Door ontwikkelen van meer bloemrijk gras, natuurlijke oevers en ecologisch beheer, wil de gemeente werken aan meer variatie en natuurwaarde voor planten en dieren. Het veranderde klimaat heeft invloed op hoe het groen er uit gaat zien. Groen speelt een rol in het opvangen van hevige regen, en het verminderen van hitte en droogte, en opslaan van CO2. Op diverse plaatsen komen wadi’s, dit zijn lage stukken groen waar het regenwater in de grond kan zakken. Dit draagt bij in het verminderen van wateroverlast, maar helpt ook tegen droogte. Andere voorbeelden van maatregelen die de gemeente wil nemen met het oog op het veranderende klimaat, zijn het vergroenen van versteende plekken, en het droogtebestendiger maken van de beplantingen.
Inwoners betrekken bij herinrichting van het groen
We streven naar prettige kernen om te wonen en te recreëren. Openbaar groen, dat zijn de plekken waar je kan bewegen en ontmoeten. Daarbij willen we rekening houden met verschillende doelgroepen en leeftijdsgroepen, te denken aan toegankelijkheid, zitgelegenheid, sociale veiligheid, natuureducatie, en de sociale functie. Bij plannen voor herinrichting van het groen worden bewoners betrokken en is er ruimte voor initiatieven.
Het groenbeleidsplan en het groenstructuurplan 2024-2033 is te vinden op www.gemeenteberkelland.nl
Politieke avond
Het voorstel wordt de komende tijd behandeld door de gemeenteraad.
1 gedachte over “Gemeente Berkelland wil genoeg en aantrekkelijk groen in haar kernen”
Wordt hier ZOOOO blij van!🍀💕💪👍
Reacties zijn gesloten.