Varen met de Berkelzomp tijdens de Nacht van de Nacht

BORCULO – De Nacht van de Nacht op zaterdag 28 oktober kan men met activiteiten in heel Gelderland het donker beleven. Het programma is inmiddels bekend.

Bijzonder
De Nacht van de Nacht is dit jaar extra bijzonder: het is én volle maan, én er is een gedeeltelijke maansverduistering te zien. In Gelderland kunnen belangstellenden bij verschillende sterrenwachten de nachtelijke hemel bekijken. Verder zijn er tal van andere activiteiten voor kinderen én volwassenen: wandel bijvoorbeeld met de boswachter door de bossen van Loenen, vaar over de gitzwarte Berkel bij Borculo of Lochem of dineer in het donker in Arnhem en Otterlo. Leer meer over het belang van duisternis voor de natuur en laat zelf het licht deze nacht uit. Bekijk het hele programma op nachtvandenacht.nl.

Samenwerking
Natuur en Milieu Gelderland pleit voor een samenwerking van Veluwse gemeenten voor het behouden en uitbreiden van nachtelijke duisternis op de Veluwe. Daarom organiseert Natuur en Milieu Gelderland tijdens de Nacht van de Nacht een inspiratiesessie voor wethouders, beleidsmedewerkers en recreatieondernemers in deze regio: de Nacht van de Veluwe. Naast het belang van duisternis voor natuur, laten we ons deze avond inspireren voor kansen voor recreatie en toerisme waarbij donkerte als unieke kwaliteit van de Veluwe zichtbaar wordt gemaakt en benut.

Lichtvervuiling
De Nacht van de Nacht is een landelijke campagne tegen lichtvervuiling en voor meer donkerte en wordt jaarlijks georganiseerd door de landelijke Natuur en Milieu Federaties. Tijdens deze nacht doen zoveel mogelijk mensen, gemeenten en bedrijven het licht uit en kan men met activiteiten in heel Nederland het donker beleven.

Voorbeelden
Enkele voorbeelden van activiteiten in de regio zijn: Varen met de Berkelzomp ‘de Jappe’, Borculo; Varen op de Berkel in Lochem met de Berkelzomp; Nachtexcursie Gorsselse Heide met IVN Zutphen en de Marke Gorsselse Heide in Joppe; Met de boswachter van Natuurmonumenten wandelen in de bossen bij Loenen. En sterren kijken kan bij Sterrenwacht Phoenix in Lochem, bij Sidewalk Astronomy Montferland in ’s-Heerenberg; bij Corona Borealis in Zevenaar en (met presentatie) op Volkssterrenwacht Bussloo.

 

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Varen met de Berkelzomp tijdens de Nacht van de Nacht”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven