1 januari 2024 gaat de Omgevingswet van start


BERKELLAND – Op 1 januari 2024 is het zover: dan gaat de Omgevingswet van start. Deze wet brengt alle regels voor ruimtelijke ontwikkeling onder één wet. Het gaat dan om regels voor bouwen, wonen, natuur, milieu, auto- en spoorwegen en water. Wat gaat er precies veranderen? Wat betekent de Omgevingswet voor jou als inwoner of ondernemer van Berkelland?
Je krijgt te maken met de Omgevingswet als je iets wilt veranderen in je leefomgeving. Je wilt bijvoorbeeld een garage bouwen, een dakkapel plaatsen of een gezamenlijke speelplek in de buurt maken. Ook als ondernemer krijg je te maken met de Omgevingswet. Bijvoorbeeld als je een kantoor, bedrijf of winkel wilt beginnen of uitbreiden.

Nieuw digitaal loket
Er komt een nieuw digitaal loket, waar je jouw aanvraag kunt doen. Op dit loket kun je ook zien welke regels er gelden op jouw locatie. In de Omgevingswet is een belangrijke rol weggelegd voor participatie: de samenwerking tussen inwoners onderling en de gemeente. Het idee erachter is dat inwoners meer betrokken raken bij hun eigen omgeving. Dus maak je plannen die invloed hebben op de omgeving? Dan betrek je zelf de belanghebbenden erbij. Bouw je een grote schuur, dan raden we je aan om eerst te overleggen met je buren. En ontwikkel je een kantoorcomplex, dan betrek je de omliggende wijk. Door de omgeving te betrekken kun je rekening houden met elkaar, werk je aan begrip voor elkaars standpunten waardoor plannen beter worden.
Stapsgewijs
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet start ook de stapsgewijze inwerkingtreding van de Wet Kwaliteitsborging (Wkb). Wanneer je nu bouwt is het mogelijk dat iemand van de gemeente langskomt om uw bouw te controleren (in lijn met het Bouwbesluit). Met de Wet kwaliteitsborging verschuift deze technische bouwtoets voor bepaalde bouwwerken naar de privésector. Dit betekent dat het bouwtoezicht uitgevoerd moet worden door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Dat gaat eerst gelden voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1. Dat is de laagste risicoklasse waar bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden onder vallen. Het geldt nog niet voor verbouw.
Tot 31 december 2023 kun je nog op basis van de Wabo een omgevingsvergunning aanvragen. Vanaf 1 januari 2024 kan dit niet meer. Dan kun je een aanvraag omgevingsvergunning alleen nog indienen vanuit de Omgevingswet. Kijk voor meer informatie op www.gemeenteberkelland.nl/omgevingswet.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven