Joost Olthof (48) uit Ruurlo doet een gooi naar het Tweede Kamer lidmaatschap namens de BBB

RUURLO – Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus. We kiezen dan een nieuwe Tweede Kamer. Ruurlo is goed vertegenwoordigd als het gaat om kanshebbers op een plekje in de Tweede Kamer. Wethouder Arjen van Gijssel staat op plek 26 van de CDA kieslijst. Een andere, minder bekende Ruurloër, staat op de kieslijst van de BoerBurgerBeweging. Wij gingen naar Ruurlo voor een kennismaking met hem.

Joost stel je zelf eens voor, wie ben je, wat doe je voor werk en wat zijn je hobby’s? 
Ik ben Joost Olthof 48 jaar. Ik ben man van Wilma en vader van Sanne en ik woon in het hart van de achterhoek Ruurlo. Wij hebben hier voor de hobby een kleine veestapel bestaande uit een paar koeien, schapen, geiten, honden, katten, kippen en eenden. Voor dat wij in Ruurlo kwamen wonen woonden wijeen poosje in het centrum van Utrecht. In Utrecht hadden wij ook al een koe. Die stond in de tuin als kalf maar dat vonden de buren op een gegeven moment niet echt een succes.

In mijn huidige baan werk ik voor het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid, de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ik werk bij het programma arbeidsuitbuiting. Ik heb de afgelopen jaren veel in de schoolbanken gezeten en heb, zo goed als alle, opleidingen aangaande mensenhandel en uitbuiting gedaan die in Nederland te volgen zijn. Dit heb ik altijd buiten mijn werk om kunnen doen. Ik ben er trots op dat ik mij expert mensenhandel mag noemen.

Ik werk veel en hard omdat ik vind dat geen mens het verdient om uitgebuit te worden en dat hier ten alle tijden tegen opgetreden moet worden. Ik probeer hier een verschil in te maken door het geven van presentaties en het kritisch kijken naar bestaande wetgeving en beleidsstukken/handelingskaders en probeer hier ook feitelijk veranderingen in door te voeren.

Als ik niet aan het werk ben of rond het huis bezig ben met de dieren mag ik graag vertoeven in de buurt, gewoon gezellig een bakkie doen of af en toe in de avond een glaasje whisky. Ook mag ik graag met natuurbeheer bezig zijn en houd ik mij bezig met de jacht. Ik mag natuurlijk ook niet vergeten één van mijn andere grote passies te noemen hier en dat is Rugby. Alhoewel ik een hele volle agenda heb probeer ik tijdens het seizoen wel zoveel mogelijk wedstrijden mee te pakken bij de Scrumboks in Tiel.

Q: Je staat op de kieslijs van de Boer BurgerBeweging hoe ben je daar zo op terecht gekomen?

A: Dat is een heel lang verhaal maar ik zal proberen om het kort te houden. In het kort komt het er op neer dat ik de laatste jaren steeds meer en meer een mening begon te hebben over de Haagse politiek. Ik kan je ook vertellen dat dit niet echt een positieve mening was. Nu kan je natuurlijk altijd vanaf de zijlijn staan te roepen dat alles anders moet en volgens jou ook anders kan maar daar schiet je niet zo veel mee op.Ik was al een geruime periode lid van de Boer Burger Beweging, waarom leg ik zo uit bij de vijfde vraag zag ik al even snel. Op het moment dat het nu demissionaire kabinet viel en er nieuwe verkiezingen aan gingen komen had ik de keuze snel gemaakt. Ik wil niet lopen schreeuwen vanaf de zijlijn maar ik wil de Tweede Kamer in. Dus ik heb een sollicitatiebrief geschreven naar de BBB. Daarna volgde de gesprekken, screenings en dat soort zaken. Schijnbaar ging dit allemaal goed want ik ben op de lijst terecht gekomen.

Q: Lokaal hebben we jou nooit in de politiek gezien toch? Heb jij enige politieke ervaring?
Nee dat heb ik niet echt, en ik denk dat dit op dit moment meer een pré is dan dat het mij in de weg zit. Ik wil met een frisse blik de kamer in. Gewoon als nuchtere Achterhoeker! De zaken benoemen zoals ze zijn zonder met meel in de mond te moeten praten. Natuurlijk werk ik wel in een politiek gevoelige omgeving en weet ik echt wel hoe de hazen lopen ik ben alleen niet van plan om met die hazen mee te rennen.

Q: Zelf woon je in Ruurlo, misschien wel het hart van de Achterhoek, wat wil jij voor deze omgeving gaan betekenen? Misschien wel het hart van de Achterhoek? Ruurlo is het hart van de Achterhoek! Het is mijn doel om de vragen, zorgen en wensen die uit de regio komen naar Den Haag te krijgen. Ik zou graag een spreekbuis zijn voor de Achterhoek maar ook nog wel een groter deel van Gelderland. Hoe kan het dan mensen uit de randstad oordelen hebben en regels maken over en voor de mensen uit, onder andere, de Achterhoek, dat kunnen wij volgens mij prima zelf.

Q: Veel mensen in onze streek zeggen altijd dat er in Den Haag toch niet geluisterd wordt naar wat we hier vinden. Welke boodschap heb jij voor deze mensen?
Dat ze volgens mij hartstikke gelijk hebben. Zo dat was een mooi kort antwoord. Maar dit is wel hoe ik er over denk. Daarom wil ik ook zo graag die Tweede Kamer in.We kunnen wel allemaal blijven roepen dat het anders moet, maar doe dan ook iets. Voor mij is mijn kandidatuur voor de Tweede Kamer echt een eerste stap naar verandering. Ik hoop ook echt dat ik het vertrouwen van de kiezers uit de Achterhoek mag krijgen en daarmee natuurlijk ook hun stem.

Q:Waarom past de BBB nou zo goed bij jou?
Daar kan ik heel open over zijn. De volgende vier alinea’s zijn een deel van mijn motivatiebrief in de sollicitatieprocedure en ik denk dat dit één en ander wel duidelijk maakt.

Passie voor de agrarische sector: Als bewoner van het mooie buitengebied van Ruurlo en trotse bezitter van een kleine veestapel ben ik diep verbonden met de agrarische sector. Ik ben getuige geweest van de uitdagingen en kansen waarmee boeren en agrarische ondernemers dagelijks worden geconfronteerd. De BBB heeft bewezen een krachtige stem te zijn voor deze sector en ik geloof dat mijn expertise en persoonlijke ervaring een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het versterken van de agrarische belangen in de politieke arena.

Migratie en Arbeidsmigratie: Als expert op het gebied van Mensenhandel, Arbeidsmigratie en Ernstige benadeling zou ik mij op verschillende vlakken in kunnen zetten binnen het politieke spectrum en zou ik mij als Tweede Kamerlid voor de BBB hard kunnen maken voor een sociaal, verantwoord en goed uit te leggen beleid op de genoemde punten. Gezien mijn expertise kan ik deze boodschap ook goed overbrengen en ben ik ter zake erg kundig.

Plattelandsontwikkeling: Als inwoner van een landelijk gebied besef ik dat plattelandsbelangen vaak ondervertegenwoordigd zijn in het politieke debat. Ik zie de noodzaak om de leefbaarheid, economische groei en sociale samenhang van onze plattelandsgemeenschappen te waarborgen. De BBB heeft zich bewezen als een partij die zich actief inzet voor de belangen van het platteland en ik wil graag een stem zijn voor degenen die in deze gemeenschappen wonen en werken.

Vernieuwing en participatie: De BBB vertegenwoordigt een nieuwe benadering van de politiek, waarbij participatie en inspraak van burgers centraal staan. Deze visie resoneert sterk met mij. Ik geloof dat de besluitvorming in Den Haag gebaseerd moet zijn op een brede betrokkenheid van burgers en stakeholders. Als Tweede Kamerlid voor de BBB wil ik me inzetten voor een meer inclusieve politiek, waarin burgers actief worden betrokken bij het beleidsproces en waarin hun stemmen gehoord worden.

Q: Hoe reëel is de kans dat we jou straks in Den Haag zien?
Die kans is zeker aanwezig maar daar heb ik wel jullie hulp bij nodig. Hoewel ik nummer 49 sta op de lijst van de BBB is dit geen onverkiesbare plek. Met voorkeurstemmen kan ik zo de Tweede Kamer in komen. Wel heb ik echt veel stemmen nodig. Dus als je sowieso al van plan bent om op de BBB te stemmen dan zou ik het super vinden als je dan op mij, nummer 49, stemt. Dat is dan in ieder geval een stem voor de BBB en als genoeg mensen dit doen dan kan het maar zo dat ik straks in Den Haag te zien ben. Was je nog niet van plan om op de BBB te stemmen dan hoop ik dat ik door dit stukje misschien je een zetje in de goede richting heb kunnen geven.

Q: Gaat de BBB straks in de regering terecht komen?
Dat zullen we na de verkiezingen weten. Ik denk en hoop natuurlijk van wel en ik acht de kans ook wel groot. Met 16 zetels in de 1e kamer ben je natuurlijk wel een partij waar rekening mee gehouden dient worden. Hoe en wat precies daar kan ik nog niet zo heel veel over zeggen.

Q: Waarom zouden mensen op jou moeten stemmen?
Ik ben veel te nuchter om hier nu een verkooppraatje voor mijzelf te gaan houden. Ik hoop dat mensen door het lezen van dit stuk een beetje een beeld krijgen van wie ik ben en waar ik voor sta en dat ze dan denken “Die nummer 49 Joost Olthof die zie ik mij wel vertegenwoordigen in de Tweede Kamer”. Want laten wij niet vergeten dat een Tweede Kamerlid een volksvertegenwoordiger is.

Heb je nog en boodschap voor alle Berkellanders?
Ja die heb ik wel. Ik wil jullie vertegenwoordigen in de kamer. Dus heb je vragen, kwesties, dingen waar je je zorgen om maakt of zaken die je juist goed vindt gaan en je wilt daarover in gesprek met mij, spreek mij dan vooral aan. Je kan mij natuurlijk altijd in het dorp aanspreken maar je kan mij ook berichten via mijn facebook pagina Joost Olthof #49 BBB.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Joost Olthof (48) uit Ruurlo doet een gooi naar het Tweede Kamer lidmaatschap namens de BBB”

  1. DANKJE WEL JOOST ALVAST,
    ONDERAAN BEGINNEN..EN BOVEN AAN DE LIJST UITKOMEN ZOU mooi zijn.

    Succes en we stemmen alle inwoners van Hartje achterhoek….woensdag..Op BBB 49

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven