Veel bezoek tijdens slachtvisite en creamarkt in Noordijk

NOORDIJK – In de maand november werd er in het verleden in onze streken traditioneel geslacht, meestal een varken. Omdat de Historische Vereniging Oud Noordijk graag oude gebruiken wil laten herbeleven werd vandaag weer de gezellige dag georganiseerd, die zoals vanouds “de slachtvisite” heet.

Buren
Nadat het varken was geslacht, kwamen de buren kijken en het geslachte varken beoordelen op kwaliteiten. Op zijn Achterhoeks wordt dat “vetpriezen” genoemd en was altijd aanleiding om de fles flink rond te laten gaan en allerlei lekkernijen te serveren. Om zo ook de afsluiting van een drukke tijd op het veld te vieren, zoals het aardappel rooien en in zuidelijke landen de druiven te oogsten. Oktober wordt dan ook wel de Wijnmaand genoemd, maar druiven waren in onze Achtehoek een zeldzaamheid. Dat is nu wel anders. November is echter nog altijd de Slachtmaand.

Herfst
In de late herfst was er weer tijd voor huisarbeid zoals het maken en herstellen van klederdracht, en andere traditionele bezigheden als het maken van balkenbrij, een lekkernij welke niet alleen in Twente en de Achterhoek erg populair is.
Tijdens de slachtvisite laat de Historische Vereniging Oud Noordijk, met een groot aantal enthousiaste vrijwilligers de oude tijd herleven in het ontmoetingscentrum van de vereniging, het monumentale pand De Oale Schole in Noordijk. Daar wordt het worst maken en zuurkool maken gedemonstreerd en er wordt ook al het goede van het varken verkocht.

Noariker Joargang
Wim Meerman, schrijver van het nieuwste exemplaar van de Noariker Joargang, heeft het eerste exemplaar van deze editie vandaag overhandigd aan erelid Willemien Kolthof zij was er bij vanaf het eerste uur van het bestaan van Historische vereniging oud Noordijk. Daarna werd er een exemplaar overhandigd aan Johanna Reurink, zij is 20 jaar voorzitter geweest van de vereniging.

Vergeten groente
Ook is er nog volop groente te koop van de “vergeten groenten” uit de tuin van Het Oale Höfke en staat de bakover weer volop te gloeien. .
Maar dat is niet alles, want bij de buren van Het Haarhoes werd de CreaMarkt georganiseerd waar veel te zien en te proeven was op het gebied van creativiteit, huisvlijt, handenarbeid en bakvaardigheid. Beide organisaties vonden het meer dan de moeite waard om deze activiteiten op deze dag te combineren. De publieke belangstelling was meer dan goed te noemen. Gerrit Mengerink nam ook een kijkje en maakte foto’s en video’s.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven