Verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise bij basisschool Kisveld Neede

NEEDE – Op 13 november verzorgt ANWB Streetwise een praktisch verkeerseducatieprogramma bij basisschool Kisveld in Neede.

De ANWB heeft via ANWB Streetwise activiteiten ontwikkeld die aandacht besteden aan alle onderdelen van verkeersveiligheid. Van jongs af aan kilometers maken, kinderen handvatten geven en vaardigheden laten ontwikkelen op een leuke en makkelijke manier. Kisveld vindt het belangrijk om bij te dragen aan de verkeersvaardigheid van leerlingen.

Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische rijlesauto´s, zebrapaden, verkeerslichten en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst. Daarnaast zet ANWB Streetwise stevig in op afleiding in het verkeer door smartphone gebruik. Leerlingen worden bewust gemaakt van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag. Ook is er aandacht voor hoe kinderen veilig kunnen fietsen met een fietshelm.

Voor elke groep is een eigen verkeersprogramma:

● Toet toet (groep 1 en 2): Een speelse introductie op gevaarherkenning, herkennen van verkeersgeluiden, het belang van veilig fietsen met fietshelm, veilig oversteken, gebruik van de autogordel en een autostoeltje.

● Blik en klik (groep 3 en 4): Het gebruik van de fietshelm. Fietsen van een parcours met de fietshelm. Verdere behandeling van gevaarherkenning, veilig oversteken en het veilig meerijden in de auto.

● Hallo auto (groep 5 en 6): Afleiding in het verkeer maakt deel uit van deze les, evenals bewustwording van elektrisch (stil) verkeer. Kinderen nemen plaats op de bijrijdersstoel van een lesauto en mogen zelf remmen om de reactietijd, de remweg en het effect van het dragen van de autogordel bij een noodstop te ervaren.

● Trapvaardig (groep 7 en 8): Afleiding in het verkeer. Mobiel telefoon gebruik. Bewustwording van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag. Een positieve gedragsverandering op gevaarherkenning, fietsvaardigheden en fietsbeheersing middels een uitdagend fietsparcours.

ANWB Streetwise wordt grotendeels bekostigd vanuit de MVO-gedachte van de ANWB. Naast Streetwise Praktijk heeft ANWB Streetwise ook een digitale leerlijn ontwikkeld. Deze is voor scholen gratis uit te proberen in het schooljaar 2023-2024. Als een school Streetwise boekt, dan mag de school zich Streetwise School noemen wat recht geeft op meerdere Extra’s zoals een Verkeersweek. In deze zelf in te plannen week duiken kinderen op school en thuis met hun ouders/verzorgers dieper in een verkeersthema.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven