Ontdekkingstocht door de vioolsonates van Brahms met violist Tim Brackman en pianist Rik Kuppen


EIBERGEN – Op zondagmiddag 17 december spelen violist Tim Brackman en pianist Rik Kuppen de drie vioolsonates van Brahms. Het concert maakt deel uit van de concertreeks van Podium Eibergen en is vanaf 14.30 uur te horen in de Brackman Boerderij in Eibergen. De tweede vioolsonate van Brahms stond al eerder op hun repertoire. “Toen we deze gingen instuderen, hebben we ook de andere twee sonates doorgespeeld, om een context te hebben. Deze muziek is zo gelaagd, zo genuanceerd, dat je die veel beter gaat begrijpen als je de andere sonates ook speelt”, vertelt Tim. Samen de muziek uitpuzzelen vinden Tim en Rik niet alleen enorm leuk om te doen, maar levert ook een schat aan nieuwe inzichten op. Over fraseringen, harmonische bewegingen, de dualiteit in Brahms’ muziek. Daaruit ontstond het idee: wat als we nou het publiek bij onze speurtocht betrekken en alle drie de sonates in één concert uitvoeren? Daarmee kwam meteen een lang gekoesterde wens van Rik uit: “Het is net alsof Brahms het zo bedacht heeft: drie sonates die perfect bij elkaar passen in één concert, met het losse scherzo als toegift erbij.”

Jongensdroom
Tim was als klein jongetje al helemaal weg van Brahms. “Brahms’ vioolconcert was mijn lievelingsstuk. Toen ik het een paar jaar geleden met orkest speelde, was dat echt een jongensdroom die uitkwam. Ik heb altijd meer gehad met stukken die de diepte ingaan dan met het virtuoze vioolrepertoire. Bij Brahms heb je zeker techniek nodig, maar belangrijker is dat je zijn muziek begrijpt. Frei aber einsam was zijn motto: in elk verdriet zit schoonheid, en aan alle schoonheid zit een treurige kant. Dat dualisme zit altijd in zijn muziek, wat maakt dat je die niet zo wegspeelt.”

Perfectionist
Brahms was een grote perfectionist, vertelt Rik. “Hij kon jaren aan eenzelfde stuk blijven werken voordat hij eindelijk tevreden was. Hij was een groot bewonderaar van Bach, hij hield enorm van het gepuzzel op kleine details. Na eerst vier complete sonates naar de prullenbak te hebben verwezen, schreef hij uiteindelijk op 45-jarige leeftijd de eerste vioolsonate waar hij echt tevreden over was. Het is duidelijk een rijper werk. Zijn vioolsonates hebben ook allemaal een soort charme in zich, heel anders dan de bijna orkestrale cellosonates. Naar mijn idee zijn deze vioolsonates daarentegen de meest intieme kamermuziek die hij geschreven heeft.”

Meer informatie en kaartverkoop via www.podiumeibergen.nl

 

Fotobijschrift: violist Tim Brackman en pianist Rik Kuppen spelen de drie vioolsonates van Brahms bij Podium Eibergen
Fotografie: Foppe Schut | Marco Borggreve

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven