De schurende dubbelrol van Andra Weg als raadslid én activiste

RUURLO – De ene keer zit ze als fractievoorzitter van GroenLinks Berkelland in de raadszaal in Borculo, de andere keer loopt ze namens Extinction Rebellion met een protestbord om de nek te demonstreren tegen fossiele subsidies. Een dubbelrol als politica én klimaatactiviste, gaat dat samen?

ANALYSE door Domien Esselink

Andra Weg is een gerespecteerd raadslid in de gemeente Berkelland. Op de website van GroenLinks Berkelland valt te lezen: ‘Andra barst van de energie, is bevlogen, flexibel en staat positief in het leven.’ Die eigenschappen komen terug in haar werk als raadslid. Weliswaar vanuit een rol in de oppositie, dus altijd opboksend tegen de meerderheid van de coalitie. Ze schuwt de scherpe randjes niet, maar ze vervult die rol altijd met respect en op een constructieve wijze. Ook al is het een minderheidsstandpunt.

De coach/manager bij een welzijnsorganisatie woont met haar gezin in Ruurlo en sluit zich in haar vrije tijd aan bij Extinction Rebellion, een activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering, fossiele subsidies en het verlies van biodiversiteit. Extinction Rebellion geniet landelijke bekendheid door het blokkeren van snelwegen als de A12 en A10. Via vlogs laat Andra Weg onder meer zien zich bij die acties aan te sluiten, met een regenboogvlag om de nek of een protestbord, zoals bij de actie onlangs in Doetinchem.

Grimmig karakter
De Achterhoekse tak van Extinction Rebellion demonstreerde in Doetinchem, bij het gebouw van de ING, omdat de bank blijft doorgaan met de financiering van fossiele subsidies. Er was een vergunning aangevraagd voor een protestactie op de stoep van de bank, maar in de praktijk werd op de Terborgseweg het doorgaande verkeer geblokkeerd. Daardoor kreeg de aanvankelijk sympathiek ogende demonstratie een grimmig karakter, want automobilisten werden geblokkeerd om door te rijden. Het leidde tot gevaarlijke situaties, zo leek een vrachtwagenchauffeur opzettelijk in te rijden op de demonstranten.

Leidende rol
Andra Weg had een leidende rol bij de actie en deed vanuit een rol als bezorgde moeder, voor de toekomst van haar kind. Dat is een begrijpelijk en sympathiek uitgangspunt, dat ook heel goed te verdedigen is. Tóch schuurt het ook. Is het verstandig om als raadslid ook een activistische rol aan te nemen? Een raadslid komt met argumenten in de raadszaal, een demonstrant schreeuwt leuzen op straat. Alleen daarmee kan een raadslid nog wegkomen, hoe primair die leuzen soms ook kunnen zijn. Daar ligt een doel onder dat bereikt wil worden.

Maar een activist kan ook over grenzen heenstappen en het met de regels niet zo nauw nemen, zoals in Doetinchem is gebeurd. Illegaal de rijweg blokkeren, dat past niet bij het voorbeeldmodel dat een raadslid óók heeft. Daarmee geeft een raadslid een verkeerd signaal af. Hij of zij probeert via de democratische weg de bordjes al dan niet te verhangen, niet via demonstraties op de openbare weg.

Daar komt ook nog eens bij dat de repeterende landelijke acties op de A12 en A10 enorm veel inzet van de politie vergt, daar waar de politiecapaciteit al enorm onder druk staat. Inzet die ten koste gaat van de dagelijkse inzet van blauw op straat. Ook daar past een raadslid verantwoordelijkheidsbesef.

Andere ogen
De inzet in de vrije tijd voor een nobel doel als het klimaat is vanuit haar standpunt bezien begrijpelijk, sympathiek en valt te prijzen, maar Andra Weg dient ook rekening te houden met haar rol als raadslid. Wat heet, ze is zelfs fractievoorzitter. Stel dat de acties nog grimmiger worden en gewelddadiger van aard? Dan wordt er met andere ogen naar het raadslid Andra Weg gekeken, voor zover dat nu al niet gebeurt.

Ze zal zélf de afweging moeten maken in hoeverre beide rollen te combineren zijn of blijven, of dat ze wellicht een keuze moet maken. In het belang van een serieuze rol als raadslid, want die komt door de rol als activiste steeds meer onder druk te staan. Daar moet Andra Weg zich op z’n minst van doordrongen zijn.

Foto: REGIO8

Deel dit artikel:

3 gedachten over “De schurende dubbelrol van Andra Weg als raadslid én activiste”

  1. Het “grimmige karakter” van de demonstratie tegen de fossiele investeringen van de ING kwam vooral door de reactie van de automobilisten. Als je in wil rijden op een ander mens, alleen omdat je iets later op je bestemming komt, moet je je misschien achter je oren krabben. Klimaatverandering gaat tot nog veel meer ongemak leiden dan alleen wat vertraging.

  2. JA het blijft wennen ze is vrouw, links en een eigen mening !!. Volgens mij zijn de grenzen van die Haagse “activisten” met serieuze rollen over de vluchtelingen opvang, toeslagenouders en Groningse aardgas gedupeerden niet meer aan te slepen.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven