Herinrichting van Oudestraat in Neede bijna een miljoen euro duurder


NEEDE – De extra kosten van bijna een miljoen euro zullen vragen opleveren vanuit de Berkellandse raad, maar die worden veroorzaakt door de inflatie en oplopende bouw- en materiaalkosten in de loop der jaren. Het plan voor de Oudestraat stamt uit 2019. Bovendien zijn er panden opgekocht waarin ruimte is gecreëerd voor kleinere winkelunits.

Het plan wordt gedragen door het zogenaamde Loket Neede, dat bestaat uit een afvaardiging van de ondernemersvereniging Needse Ondernemers, de gemeenschapsraad, gemeente Berkelland, een stedenbouwkundige, een makelaar en een vastgoedspecialist. “Er zijn sinds 2019 23 panden voorbij gekomen die zijn getransformeerd, verbouwd of waarvan de gevel is verbeterd. Dat zijn veel meer panden dan verwacht”, zegt Richard Grevelink, voorzitter van de Needse Ondernemers.

 

De transformatie van winkel- naar woonfuncties staat wat Grevelink betreft nog in de schaduw van de vervanging van de ondergrond in de Oudestraat. “De belangrijkste verandering worden de stenen, naast het tegengaan van de leegstand”, zegt de voorzitter. “De huidige, rammelende stenen zijn evenals de obstakels in de straat onveilig. Als een auto passeert rammelen de stenen eruit. En qua inrichting van de straat valt er veel te halen.”

 

Sluipverkeer weren
De Oudestraat, een noord-zuid verbinding die veel sluipverkeer oplevert, wordt deels afgesloten voor doorgaand verkeer. Automobilisten blijven wel in staat om in het centrum en bij de winkels te parkeren. Daarvoor gaat de Ten Coateplas op de schop. Dat plein wordt de nieuwe doorsteek voor automobilisten die van noord naar zuid willen. Verder wordt de Marktstraat verhoogd om de snelheid uit het verkeer te halen, waardoor het voor mensen veiliger wordt over te steken naar het Vlearmoesplein, dat mogelijk een horecaplein met terrassen kan worden.

 

‘Veel geld’
Wethouder Hans van der Noordt beaamt dat ‘bijna 1 miljoen gulden veel geld is’, maar: “Het is aan de andere kant ook nodig dat er een keer iets aan de Oudestraat gebeurt”, zegt de wethouder. “De planning is dat we in de loop van dit jaar enkele panden gaan slopen en dat we eind dit jaar, begin volgend jaar een gloednieuwe Oudestraat hebben, met een groen hart en een Ten Caoteplas die heringericht is. Dat samen moet het effect opleveren dat het nieuwe ondernemers aantrekt.”

 

Beeldvormende raad
De herinrichting van de Oudestraat en het centrum van Neede wordt vanavond tijdens een beeldvormende raad besproken. De raadsleden kunnen louter vragen stellen aan de wethouder. Tijdens de raadsvergadering moet er al dan niet een klap op het plan en de extra kosten worden gegeven.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven