Bibliotheek Borculo onderzoekt verhuizing naar Barink Wonen & Zo

BORCULO – De Bibliotheek Oost-Achterhoek onderzoekt of haar vestiging in Borculo kan verhuizen naar het pand van Barink Wonen & Zo, aan de Voorstad.

Tijdelijke huisvesting
Sinds januari 2023 is de Bibliotheek Oost-Achterhoek in Borculo gevestigd in het souterrain van een winkelpand aan het Muraltplein in die plaats. Eind 2022 moest de Bibliotheek het toenmalige pand aan de Hoflaan verlaten, in verband met woningbouwplannen van de Stichting Twickel, de huidige eigenaar van ‘Het Hof’. “De locatie aan het Muraltplein is een tijdelijke oplossing en zeker geen ideale oplossing voor alle taken van de bibliotheek”, aldus directeur/bestuurder Martien Louwers. “We kunnen er nauwelijks cursussen en activiteiten organiseren en ook het ontvangen van de groepen uit het onderwijs voor onze leesbevorderingsactiviteiten is heel erg lastig. Er wordt sinds 2017, toen bekend werd dat het huurcontract aan de Hoflaan zou eindigen, naarstig gezocht naar een definitieve oplossing voor de huisvesting”, meldt Louwers. Het bleek lastig een nieuw pand te vinden dat voldeed aan de gewenste oppervlakte, de wensen voor gebruik en de financiële kaders

Mogelijke oplossing
Na diverse opties verkend te hebben lijkt het pand van Barink Wonen & Zo een zeer geschikte locatie voor de bibliotheek. Ook partners als het Burgerlokaal en Taalcontact zouden gebruik kunnen maken van de bibliotheekruimte. Daarnaast is Sius geïnteresseerd om medehuurder van het pand te worden. Het pand komt volgend jaar leeg, aangezien de familie gaat stoppen met de winkelactiviteiten. Momenteel wordt er onderzocht of de verhuizing van de Borculose bibliotheek naar de locatie aan de Voorstad financieel haalbaar is.

Zelf verantwoordelijk 
Wethouder Betsy Wormgoor gaf dinsdag tijdens de politieke avond in het gemeentehuis aan dat de bibliotheek zelf verantwoordelijk is voor een nieuwe locatie. “De gemeente wil daarin ondersteunen”. Zo gaf Wormgoor (PVDA) aan nadat Ingrid van Dijk van Gemeentebelangen Berkelland hierover vragen had gesteld.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Bibliotheek Borculo onderzoekt verhuizing naar Barink Wonen & Zo”

  1. Gerda Weernink

    Het lijkt mij helemaal geen geschikte plek want je kunt er nergens je auto kwijt.
    Ik zie meer in de Wereldboom als locatie voor de bieb.

  2. Huilen met de pet op
    Weer een instantie die moet krimpen maar grootheids illusies heeft. Vorige locatie konden ze met moeite behappen en nu deze locatie?
    De wereldboom is ook veelste groot. Straks bij de nieuwe basis school in lijkt me een veel beter plan. Zitten ze direct bij een van de doel groepen.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven