6,5 miljoen euro voor nieuw centrum Ruurlo met Dorpsstraat als fietsstraat

RUURLO – De Dorpsstraat in Ruurlo moet groener en toegankelijker worden, met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De aanpassing van de doorgaande weg in het centrum maakt onderdeel uit van het totale herinrichtingsplan voor het centrum van Ruurlo, waarvoor de gemeente Berkelland bijna 6,5 miljoen euro op de plank heeft liggen.

Het is de bedoeling dat het (vracht)verkeer wordt ontmoedigd voor de Dorpsstraat te kiezen en wordt omgeleid via de Nettelhorstweg. Over de bewegwijzering voor de omleiding wordt nog nagedacht. De huidige doorgaande Dorpsstraat moet in de toekomst ontlast worden en is geen alternatief voor de Rondweg.

De Dorpsstraat wordt géén eenrichtingsweg maar er komen wel fietsstroken. “Het is niet wenselijk voor eenrichtingsverkeer te kiezen. De Dorpsstraat wordt een fietsstraat, maar blijft van twee kanten toegankelijk”, zegt wethouder Gerjan Teselink, die desgevraagd verklaart dat er geen oversteekplaatsen voor voetgangers komen: “Door de aanpassingen is er voor de voetgangers voldoende zicht op het verkeer.”

Riolering
De aanpassing van de Dorpsstraat wordt gelijk aangegrepen om de riolering in de straat te vervangen, waarvoor 1,8 miljoen euro uit het rioolbudget wordt gehaald. Indien de gemeenteraad akkoord gaat met het voorliggende plan wordt er begin 2025 begonnen met een gefaseerde aanpak van het herinrichtingsplan voor een groen, levendig en toegankelijk centrum van Ruurlo. Over een nieuwe plek voor de weekmarkt wordt nog nagedacht. Er komen in de nieuwe Dorpsstraat vijf parkeerplaatsen (voor minder validen). Verder kan er geparkeerd worden in de zijstraten van de Dorpsstraat.

Een voorwaarde voor de raad kan mogelijk de financiering worden, zo laat raadslid Rob Hofman (PvdA) doorschemeren: “Hoe hard is het krediet? Is er nog een aanvulling nodig?” Wethouder Teselink: “We hebben een hele goede inschatting van de kosten kunnen maken en die kosten zijn momenteel gestabiliseerd. We hopen de stijging van de kosten achter ons te laten.”

‘Heel trots’
Het plan is tot stand gekomen na overleg tussen ROV (Ruurlose Ondernemers Vereniging) en een werkgroep bestaande uit een afvaardiging van omwonenden, ondernemers en gemeente Berkelland. “Het plan is van onderop opgebouwd en daar ben ik heel trots op. Het wordt een mooi centrum en het plan kunnen we na zienswijzen nog aanpassen”, aldus Teselink.

Door REGIO8

Deel dit artikel:

2 gedachten over “6,5 miljoen euro voor nieuw centrum Ruurlo met Dorpsstraat als fietsstraat”

  1. Als de parkeerplaatsen nog verder weg komen van de winkels, dan shop ik niet meer in mijn eigen dorp. Geweldig plan voor mensen die goed ter been zijn. Maar niet vor ouderen en mensen die slecht ter been zijn en geen invalide parkeerkaart hebben.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven