Hardrijders opgelet, flitsmarathon van politie ook in Achterhoek


BERKELLAND – In het kader van een Europese flitsmarathon van Roadpol controleert de politie vrijdag ook extra op wegen in de Achterhoek. Hardrijders moeten gewaarschuwd zijn, maar het uitdelen van boetes is niet de belangrijkste reden voor de extra inzet.

“De controles zijn niet gericht op het binnenhalen van geld, ze zijn echt bedoeld om de veiligheid en de bewustwording te vergroten”, meldt Gerard Bresser, teamchef bij de afdeling infrastructuur van de Politie Oost-Nederland. “Dat doen we natuurlijk vaker, maar vandaag (vrijdag, red.) wordt echt de piek qua flitsen. Dat doen we onder meer met mobiele radarsets en laserguns.” De noodzaak wordt volgens hem duidelijk uit het aantal dodelijke verkeersslachtoffers. In heel Nederland kwamen vorig jaar 684 mensen om het leven. “Daaronder zaten 270 fietsers”, zegt Bresser, “U kunt wel voorstellen wat de snelheid voor impact heeft op een ongeval tussen een auto en een fietser.”

Waar in de Achterhoek er vrijdag precies wordt geflitst, wil de politie niet prijsgeven. “Dat is een verrassing, maar denk in ieder geval goed aan uw snelheid”, waarschuwt Bresser, die aangeeft dat het ‘flitsen’ door het internet ook voor de politie veranderd is. “Flitsmeister laat onze controles snel zien, dus dat vraagt om een aanpassing van onze inzet. Voorheen konden we rustig acht uur op één locatie staan, maar wij moeten ook veel flexibeler en mobieler optreden op het gebied van verkeersveiligheid en controles.”

‘Op de radar’
De flitsmarathon, op initiatief van de Europese organisatie Roadpol, is een van de manieren om verkeersveiligheid en bewustwording te vergroten. De politie benadert notoire hardrijders zelf ook actief. “1.500 mensen in Oost-Nederland hebben een brief gekregen omdat ze meer dan vier staandehoudingen in een jaar hebben gehad”, legt Bresser uit. “Dan moet u echt denken aan mensen die meer dan dertig bekeuringen per jaar krijgen. Juist die verdienen een speciale aanpak van de politie.”

Door REGIO8

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Hardrijders opgelet, flitsmarathon van politie ook in Achterhoek”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven