Wandel je mee om de Berkel weer drinkbaar te maken?

BERKELLAND – Stel je voor dat de Berkel drinkbaar zou zijn. Die vraag is aanleiding voor enkele bewoners van het Berkeldal een wandeling van de Bron tot de monding van de Berkel te organiseren. Oprichtster van Drinkable Rivers, Li An Phoa, wandelt ook mee. Jij kunt ook een of meer etappes meelopen. Alles wat op het land gebeurt, beïnvloedt de gezondheid van onze rivieren. Dat heeft op zijn beurt weer invloed op onze gezondheid. Een gezonde Berkel heeft drinkbaar rivierwater, maar ook een rijk en gevarieerd dieren- en plantenleven, een gezonde bodem en een prachtig landschap waarvan je kunt genieten. En in de steeds warmer wordende zomers doet de Berkel mooi dienst als verkoelend en verkwikkend zwemwater.

Geen protestbeweging
Het mooie van de beweging die Li An heeft geactiveerd is, dat het geen protestbeweging is, die positie neemt tegen ontwikkelingen en partijen in de samenleving. Drinkbare rivieren staan letterlijk voor een positieve beweging. Niet alleen natuurliefhebbers, maar ook boeren, bewoners, bedrijven, vissers, schippers en schoolklassen, samen bewegen we ons richting een gezonde Berkel. Tijdens de wandeling wordt aandacht gevraagd voor de waterkwaliteit, zo begint bijna iedere wandeldag met het nemen van een watermonster.Ook wordt op verschillende locaties stilgestaan om onderwerpen onder de aandacht te brengen. Dat kan een natuurherstelproject zijn, een goede samenwerking, geschiedenis of een knelpunt dat nog moet worden opgelost.

Bron
De wandeling langs de Berkel start 26 mei bij de bron in het Duitse Billerbeck en eindigt 8 juni bij de monding in het Nederlandse Zutphen. De wandeling over circa 150 kilometer is verdeeld over etappes van 10 tot 15 kilometer. Elke dag starten we om 9 uur en eindigen rond  17.00 uur. Tijdens de wandeling wordt op 7 juni de Berkel Conferentie georganiseerd door de 3e Berkelcompagnie waarin bestuurders met elkaar afspraken maken om het perspectief van een drinkbare Berkel dichterbij te brengen. Als je een of meer etappes mee wil wandelen kun je dat kenbaar maken via het formulier op de website berkel.drinkablerivers.org

Drinkable Rivers
Li An Phoa is een ecoloog en initiator van Drinkable Rivers. Haar missie begon 17 jaar geleden, toen ze een slok nam van een van de weinige drinkbare rivieren ter wereld. Deze ervaring veranderde haar leven en inspireerde haar om op te komen voor de kwaliteit van rivieren.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Wandel je mee om de Berkel weer drinkbaar te maken?”

  1. De mens en de normering van het waterschap is de grootste boosdoener. Waterschappen hebben voor hun eigen afvalwater een hele andere norm van looswater dan verwacht wordt van oppervlakte water. Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten hebben wel normen, maar de komma wordt gewoon bij die norm 2-3-4 stappen opzij gezet. En niet te vergeten overstorten die elk dorp en steden zelfs meerdere hebben. Ongezuiverd water wordt geloosd op slootwater/ oppervlakte water. Kortweg je eigen behoefte kan zomaar te bewobderen zijn in de sloot. En dat wordt gewoon als NORMAAL gezien.

    Rioolwater is afval en mag vd overheden in de sloot geloosd worden.
    Mest is een product en moet meters van de slootkant blijven. Terwijl die agrariers als boosdoener worden aangewezen. Waterschapoen bemesten zelf de schouwpaden door het maaisel daar te laten liggen. Hier wordt duidelijk met verschillende maten gemeten door diegene die juist wil laten voorkomen dat ze heel millieu vriendelijk zijn.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven