Thom (17) bedrijft een bijzondere hobby

tn_sam_0688NEEDE – De hobby’s voetballen, gamen, of vissen daar heeft Thom Vellinga (17) geen behoefte aan. De Needenaar gaat voor het echte werk. Thom is vanaf zijn achtste helemaal bezeten van luchtballonen. Vanaf die leeftijd ging hij al met zijn vader op stap (die ook een liefde heeft voor de grote ballonnen). Bijna wekelijks helpt Vellinga een ballonvaarder uit de regio met het opstijgen en landen van de ballon. Afgelopen dinsdagavond moest hij de handen uit de mouwen steken in zijn eigen woonplaats. Op het koepelterrein om precies te zijn.

Samen met de andere vrijwilligers van Achterberg Ballonvaarten uit Haaksbergen moest hij ervoor zorgen dat de ballon veilig de lucht in ging. De eigenaar van het bedrijf – Emiel Achterberg – hoeft de jonge knakker niets meer te vertellen. Alle kneepjes van het vak heeft hij in de vingers (zie video). Volgens Thom zijn er weinig jongeren die deel uitmaken van een balloncrew. “Of ik ook ballonvaarder wil worden? Ik denk het wel, maar dan moet ik eerst flink sparen.”

De ballon ging dinsdagavond – onder het toeziend oog val velen mensen – netjes de lucht in. Thom zette meteen – vanaf de grond – de achtervolging in. Samen met zijn collega’s hebben ze contact met de vaarder en weten ze precies waar de ballon in de lucht hangt. Per busje waren ze onderweg naar de plek waar de ballon landde. In Ruurlo kwam de luchtballon naar beneden (in een weiland naast de ijsbaan).

Alles werd weer keurig en netjes opgerold en ingepakt. Thom: ”Ik probeer iedere week twee keer te helpen. Ik vind het helemaal geweldig, dit is mijn grootste passie.”

Foto’s Roy Nijman:
[nggallery id=2942]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven